Skoči do osrednje vsebine

210. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s seznamom upravičencev do petega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih v poplavah in plazovih avgusta 2023, in opredelila javnofinančno porabo v prihodnjem triletnem obdobju, ki predvideva postopno zniževanje javnofinančnega primanjkljaja. Seznanila se je tudi z izjavo predsednikov vlad o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Vlada Republike Slovenije se je seznanila s seznamom upravičencev do petega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih v poplavah in plazovih avgusta 2023. Sredstva iz državnega proračuna bo prejelo 316 upravičencev v skupni višini 1.433.428,39 evra. Finančna uprava Republike Slovenije bo z nakazili začela predvidoma jutri. V petih paketih predplačil bo tako skupaj več kot 7000 lastnikom stanovanj in hiš, ki so utrpeli škodo ob poplavah in plazovih 4. avgusta 2023, nakazanih 33,5 milijona evrov. Seznam prejemnikov predplačil bo zaradi pregledne porabe proračunskih sredstev javno objavljen.

Določila je besedilo Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025–2027, ki predstavlja načrt javnofinančne porabe v prihodnjem triletnem obdobju. Skladno z odlokom načrtujemo postopno zniževanje javnofinančnega primanjkljaja, v celotnem obdobju pa bo nižji od treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Skladno z odlokom za leto 2025 načrtujemo ciljni saldo sektorja država v višini –2,7 odstotka BDP, najvišji obseg izdatkov sektorja država pa je predviden v višini 33,85 milijarde evrov. Za leto 2026 je ciljni saldo predviden v višini –2,5 odstotka BDP (obseg izdatkov je načrtovan v višini 35,10 milijarde evrov), za leto 2027 pa v višini –1,9 odstotka BDP (z obsegom izdatkov v višini 35,65 milijarde evrov).

V obdobju 2025–2027 bo fiskalna politika po več letih različnih protikriznih ukrepov usmerjena v postopno konsolidacijo, bo pa raven javne porabe še vedno visoka, saj želimo hkrati s postopno konsolidacijo zagotavljati visoko raven investicij za popoplavno obnovo ter ukrepe za zeleni in digitalni prehod v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, katerega izvajanje se bo v omenjenem obdobju zaključilo. Vlada načrtuje tudi reformo plačnega sistema javnega sektorja, hkrati pa mora odgovarjati na različne izzive dolgožive družbe, ki so povezani z visokimi izdatki za zdravstvo, pokojnine in dolgotrajno oskrbo.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z izjavo predsednikov vlad Slovenije, Irske, Malte in Španije o razmerah na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi. Premier dr. Robert Golob se je ob robu marčevskega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju sestal s predsednikom irske vlade Leom Varadkarjem, predsednikom malteške vlade Robertom Abelom in predsednikom španske vlade Pedrom Sánchezom. Sogovorniki so izmenjali mnenja o razmerah na Bližnjem vzhodu in podpisali izjavo, v kateri so se strinjali, da je nujno potrebno takojšnje premirje, brezpogojna izpustitev talcev ter hitro, obsežno in trajno povečanje humanitarne pomoči v Gazo.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji potrdila tudi predlog razpisa posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.