Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: O duševnem zdravju je treba govoriti jasno in glasno, brez stigme

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil plenarnega zasedanja 34. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki je tudi letos potekal v znamenju duševnega zdravja otrok in mladih.
Predsednik vlade dr. Robert Golob na plenarnem zasedanju 34. nacionalnega Otroškega parlamenta

Predsednik vlade dr. Robert Golob na plenarnem zasedanju 34. nacionalnega Otroškega parlamenta | Avtor: Bor Slana/STA

Zahvalil se je Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki že toliko let daje otrokom in mladostnikom glas na lokalnem, regionalnem in državnem nivoju. Poudaril je, da je pomembno, da otrokom prisluhnemo, da slišimo njihove izzive in da se njihov glas spremeni v dejanja.

Izpostavil je, kako pomembno je, da se o duševnem zdravju govori jasno in glasno, brez stigme: "Odpirajo se novi centri za pomoč, od lani so se odprli štirje. Sprejema se nov zakon o psihoterapiji. Povečala se bo mreža svetovalcev in dostopnost svetovalcev ter centrov za pomoč. Prav tako smo povečali vpise in financiranje na področju psihologije." Premier je poudaril tudi, da lahko država v okviru šolskega sistema pri povezovanju otrok in staršev prispeva z delavnicami za otroke in starše.

Predsednik vlade je mlade pozval, da so oni tisti, ki lahko sami sebi, predvsem pa svojim sovrstnikom, prvi priskočijo na pomoč. "Veselim se konstruktivnega dialoga in verjamem, da boste uspešni pri vašem delu. Držim pesti za vas in hvala za vaš trud!"

Glas mladih in konstruktiven dialog z njimi sta izjemnega pomena. Otroški parlament je program vzgoje otrok za aktivno državljanstvo in demokracijo, v katerem otroke spodbujajo k sodelovanju v družbenem življenju ter jih izobražujejo o človekovih in državljanskih pravicah.