Skoči do osrednje vsebine

Na obisku vlade dijaki iz Brežic in Maribora

V okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo so se predstavitve vlade in njenega dela udeležili dijakinje in dijaki Strokovnega izobraževalnega centra Brežice ter Lesarske šole Maribor ter njihovi profesorji.

Obiski dijakov trajajo dve uri in v tem času jim predstavniki Kabineta predsednika vlade, Urada vlade za komuniciranje in Protokola Republike Slovenije predstavimo vlado in njeno delo. Pri izvedbi obiska sodelujejo tudi sodelavci Policije, ki dijake varnostno pregledajo, in Generalnega sekretariata vlade, ki skrbijo za ustrezno pripravljene prostore, kjer obisk poteka.

Dijake je v kristalni dvorani predsedniške palače nagovoril državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič. Mlade je spodbudil, da se zavedajo svoje vloge v družbi in jih pozval, da se aktivno vključujejo v različne dejavnosti, tudi v svojem lokalnem okolju. Izpostavil je tudi, da je v demokraciji udeležba na volitvah zelo pomembna.

Dijake smo razdelili v dve skupini, eni je sodelavka Protokola predstavila predsedniško palačo in delo Protokola. Dijaki v drugi skupini pa so se v tiskovnem središču preizkusili v vlogah ministrov in novinarjev na simulaciji novinarske konference. Seznanili smo jih tudi z drugimi nalogami Urada vlade za komuniciranje.

Dijake, ki so ali bodo kmalu polnoletni, smo pozvali, da spremljajo delo vlade in ostalih vej oblasti in da se udeležujejo volitev. Prvo priložnost imajo že letos junija, ko bomo volili slovenske predstavnike v Evropskem parlamentu.

Fotografije z obiska dijakov Strokovnega izobraževalnega centra Brežice ter Lesarske šole Maribor so na voljo na vladnem Flickr računu.