Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na delovnem obisku Kostanjevice na Krki

Ministrstvo za kulturo je za obnovo nekdanjega samostana Kostanjevica na Krki, v katerem domuje Galerija Božidar Jakac, zagotovilo 2.837.280 evrov.

Ministrica dr. Asta Vrečko je danes obiskala Kostanjevico na Krki. Delovni obisk se je začel v muzeju sodobne in moderne umetnosti Galeriji Božidar Jakac, ki domuje v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana iz 13. stoletja. Ogledala si je potek prenove vhodnih obrambnih stolpičev, za katero je Ministrstvo za kulturo lani namenilo 80.000 evrov ter napovedala celovitejšo obnovo samostana v višini 2.837.280 evrov, s katero bo galerija pridobila nove vhodne in razstavne prostore, dvigalo in dostope za gibalno ovirane ter dvorano za 60 oseb. Za obnovo je ministrstvo zagotovilo evropska kohezijska sredstva v povezavi s programom Natura 2000, zato bo v okviru investicije urejena tudi predstavitev naravnih vrednot, s poudarkom na okoliških gozdovih in reki Krki.

V letu 2024 je predvidena izdelava potrebne dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja. Investicija se bo izvajala med letoma 2025 in 2027. 

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem poudarila: »Kostanjevica na Krki je slovenski kulturni in umetnosti biser. Zaznamuje jo slikovita lega na otoku na Krki, številni umetniki, ki so ji skozi čas dali pečat, najstarejši kiparski forum na prostem Forma Viva, neokrnjena narava in seveda Galerija Božidar Jakac, eden naših osrednjih kulturnih zavodov in največji galerijsko-muzejski kompleks v Sloveniji. Domuje v kulturnem spomeniku nacionalnega pomena, cistercijanskem samostanu, ki je v državni lasti in zaradi svoje specifičnosti ter velikosti še vedno ni v celoti prenovljen. Zato z velikim veseljem najavljamo prenovo severozahodnega trakta kompleksa, v okvirni velikosti 1000 kvadratnih metrov. To bo velika pridobitev tako za galerijo kot za kulturno dediščino, tudi iz vidika dostopnosti, saj bo galerija končno dobila dvigalo. Verjamem, da bodo prostori kmalu lahko služili za potrebe galerije in številnim obiskovalcem.«

»Izjemno smo veseli današnjega obiska ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko in državnega sekretarja Matevža Čelika Vidmarja ter najave sistematičnega nadaljevanja obnove nekdanjega samostanskega kompleksa. Galerija Božidar Jakac namreč že vrsto let celostno interpretira tako naravno, predvsem pa kot specializirani muzej za likovno dejavnost, vizualno kulturno dediščino prve polovice 20. stoletja in z nadaljnjo obnovo, ki bo vključevala tudi dvigalo, bomo naše zgodbe nadgradili vsebinsko, postali pa bomo tudi veliko bolj dostopni za vse skupine obiskovalcev,« je med drugim poudaril direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović.

Ob obisku Kostanjevice na Krki si je ministrica dr. Asta Vrečko skupaj z delegacijo ogledala tudi, kako poteka obnova lesenega severnega mostu, pa tudi območje Tercijalskega ali malega mostu, ki ga je avgusta lani odnesla katastrofalna povodenj. Za obnovo starega, lesenega severnega mostu je Ministrstvo za kulturo namenilo 200.000 evrov (leta 2023 100.000 evrov in leta 2024 100.000 evrov), celoten projekt je vreden 730.865,39 evra. Enak znesek, in sicer 200.000 evrov je Ministrstvo za kulturo zagotovilo tudi za obnovo južnega mostu čez Krko, ki je bil obnovljen in odprt oktobra leta 2022.