Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin s predstavnikoma slovenske manjšine v Avstriji o položaju skupnosti

Državni sekretar v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin je sprejel predsednika Enotne liste, zbirne stranke slovenske narodne skupnosti v Avstriji Gabriela Hribarja in predsednika Društva koroških slovenskih pravnikov Rudija Vouka. Govorili so o položaju slovenske manjšine v Avstrij in peticiji o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic.

Hribar in Vouk sta državnega sekretarja Štucina seznanila s peticijo o izvajanju manjšinskih pravic in kršitvi načel pravne države v Avstriji, ki jo bo v ponedeljek 8. aprila 2024 na javnem zaslišanju v Bruslju obravnaval odbor za peticije (PETI) Evropskega parlamenta. Peticijo so skupaj vložile osrednje organizacije Koroških Slovencev  z namenom opozoriti na nezadostno izvajanje manjšinskih pravic, ki izhajajo iz mednarodnih sporazumov in notranje pravnih predpisov Republike Avstrije.

Predstavila sta tudi prednostna področja, kjer vlagatelji pričakujejo nujne ukrepe pristojnih avstrijskih oblasti. To so reforma dvojezičnega šolstva, posodobitev koroškega zakona o manjšinskem šolstvu, uveljavitev uporabe slovenščine pred sodišči na celotnem dvojezičnem območju, zagotovitev zajamčenega  znanja slovenščine v sodstvu in na uradih ter reforma zakona o narodnih skupnostih.

Državni sekretar Štucin je podprl prizadevanja slovenskih organizacij za uveljavitev manjšinskih pravic. Poudaril je pričakovanje, da bodo njihove zahteve in argumenti slišani, in se zavzel za pospešeno reševanje odprtih vprašanj v dialogu s pristojnimi avstrijskimi oblastmi. Zagotovil je, da bo Slovenija še naprej podpirala slovensko narodno skupnost v Avstriji v zavzemanjih za polno uresničevanje njenih pravic kot izhaja iz Avstrijske državne pogodbe tudi v okviru dvostranskih odnosov s sosednjo prijateljsko Avstrijo in v stikih z njenimi uradnimi predstavniki.

državni sekretar Štucin z delegacijo sedi za mizo

Državni sekretar Štucin s predstavnikoma slovenske manjšine v Avstriji o položaju skupnosti | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3