Skoči do osrednje vsebine

98. redna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji seji je vlada sprejela predlog novega Zakona o Kobilarni Lipica, s katerim ustvarja pogoje za razvoj Kobilarne, učinkovitejše upravljanje, ohranjanje kulturne dediščine in njen gospodarski razvoj. Izdala je tudi uredbe s področja kmetijstva, ki uresničujejo del protestnih zahtev. Vlada je sklenila, da se mediacija s sindikatom Fides podaljša za en teden.

Z novim Zakonom o Kobilarni Lipica vlada ustvarja pogoje za razvoj Kobilarne Lipica, učinkovitejše upravljanje, javne naložbe v premoženje Republike Slovenije ter enovito organiziranost. To bo omogočilo še višji standard varovanja kulturnih in naravnih vrednot ter sinergije za uspešno trženje vseh turističnih produktov. V središču teh so lipicanec, njegova dobrobit, klasična jahalna šola, vrhunske konjeniške dejavnosti, kulturna in naravna dediščina. Zakon uvaja več novosti, ki bodo v dobrobit Kobilarni Lipica, skrbi in upravljanju lipicancev ter tudi tamkajšnjemu turizmu. Najpomembnejša sprememba je nov model upravljanja. Ta bo po novem sestavljal dve medsebojno povezani nalogi. Prva je skrb in gospodarjenje s kulturnimi in naravnimi vrednotami, ki ga Kobilarna Lipica opravlja v imenu in na račun Republike Slovenije. Druga naloga pa je trženje kulturnih in naravnih vrednot, ki ga bo Kobilarna Lipica opravljala v svojem imenu in za svoj račun. Nov model upravljanja z odmikom od koncepta javne službe bo omogočil pomembne pozitivne učinke za vsestranski razvoj Kobilarne Lipica. Omogočeno bo enovito organiziranje v eni gospodarski družbi (namesto v danes dveh ločenih entitetah), pri čemer bo družba ustvarjeni dobiček namenjala izvajanju dejavnosti skrbi in gospodarjenja s kulturnimi in naravnimi vrednotami in ga ne bo izplačala lastniku. To bo omogočilo neposredna vlaganja države v njeno premoženje v Kobilarni Lipica, kar bo vključevalo tudi vlaganja v objekte, namenjene turističnim storitvam, ne da bi to bilo v konfliktu s pravili o državnih pomočeh.

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji podaljšala postopek mediacije pred Mediacijskim centrom Odvetniške akademije OZS, in sicer do 11. aprila 2024.

Tako kot veljavna uredba tudi nova Uredba o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 določa upravičence, pogoje, ukrepe in višino plačil v letih 2024–2027 za naslednje intervencije: KOPOP, Ekološko kmetovanje, Ekološko čebelarjenje, Habitatni tipi in vrste na območjih Natura 2000, Lokalne pasme in sorte, Biotično varstvo rastlin in Plačilo za naravne ali druge omejitve. Ob upoštevanju prvih in drugih sprememb SN SKP 2023–2027 nova uredba povzema spremembe in dopolnitve zahtev v okviru posameznih operacij intervencij KOPOP, vključuje pa tudi nekatere tehnične popravke pri posameznih členih. Ob upoštevanju prvih in drugih sprememb SN SKP 2023–2027 nova uredba povzema spremembe in dopolnitve zahtev v okviru posameznih operacij intervencij KOPOP, vključuje pa tudi nekatere tehnične popravke pri posameznih členih. S tehničnimi popravki so iste vsebine kot so določene že v veljavni uredbi v novi uredbi zapisane bolj razumljivo za upravičence, kar prispeva k lažjemu in boljšemu izvajanju ukrepov ter posledičnemu zmanjševanju stopnje napake.

Sprememba Uredbe o neposrednih plačilih iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 določa izvajanje intervencij v obliki neposrednih plačil iz SN SKP 2023–2027. Uredba uvaja nekatere spremembe pri posameznih intervencijah neposrednih plačil, ki so potrebne zaradi derogacije pri pogojenosti, omogočene na podlagi Uredbe EU št. 2024/587, oziroma so potrebne zaradi ugotovljenih izvedbenih težav prvega leta izvajanja neposrednih plačil v skladu s SN SKP 2023–2027. Določene spremembe so potrebne tudi pri shemi dodatki za zmanjšanje emisij amonijaka in toplogrednih plinov (INHIBIT in KRMDOD), ki se prvič izvaja z letom 2024.

Vlada je sprejela tudi novelo Uredbe o pravilih pogojenosti, ki zmanjšuje omejitve pri kmetovanju, saj bo zdaj kmetom omogočen boljši dostop do finančnih sredstev. Prilagodili smo tudi omejitve kmetovanja v območju Nature 2000. Novela uredbe, skladno s predlogom spremembe Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU 2021/2115, določa odstopanja od izvedbe kontrol in sankcij za vsa pravila pogojenosti za kmetijska gospodarstva, ki na zbirni vlogi prijavijo 10 ha ali manj kmetijskih zemljišč.