Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Slovenija podpira prizadevanja Črne gore za pospešitev pogajalskega procesa z EU

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Črne gore Filipa Ivanovića. Potrdila sta obojestranski interes za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva. Osrednjo pozornost sta namenila napredku Črne gore na poti v EU in aktualnim razmeram v regiji Zahodnega Balkana.

Ministrica Fajon in minister Ivanović sta izrazila zadovoljstvo s tradicionalno prijateljskimi in zelo dobrimi ter razvejanimi odnosi med državama, brez odprtih političnih vprašanj. Na to kaže tudi to, da je bila Slovenija prva država, ki je v Črni gori odprla svoje diplomatsko predstavništvo in da Črni gori ves čas pomaga v procesu približevanja k EU. Ministrica Fajon je sogovorniku prenesla interes Slovenije za okrepitev gospodarskega sodelovanja ter ga seznanila z izzivi, s katerimi se soočajo slovenska podjetja v Črni gori. Poudarila je, da so slovenska podjetja pomemben vlagatelj v Črni gori in da zagotavljajo številna delovna mesta. Dodala je, da je za povečanje vlaganj s strani slovenskih podjetij potrebno zagotoviti stabilno politično in gospodarsko okolje v Črni gori.

V razpravi o napredku Črne gore na poti v EU je ministrica Fajon poudarila: "Veseli me nov zagon Črne gore za pospešitev pogajalskega procesa, ki s strani držav članic EU ni ostal neopažen. V letu 2024 so pripravljeni zapreti 10 poglavij. Slovenija vidi Črno goro, ki je tudi vodilna država regije pri evropskih integracijah, kot pomemben dejavnik stabilnosti na Zahodnem Balkanu ter jo podpira tako z vidika zagovarjanja širitve Unije kot tudi z nudenjem dvostranske pomoči. Zato je v tem trenutku ključnega pomena, da Črna gora ostane zavezana izvajanju vsebinskih reform in da naredi vse potrebno za dosego napredka." Minister Ivanović se je zahvalil ministrici za pomoč in podporo, ki jo Slovenija nudi Črni gori na poti v EU.

Ministrica Fajon je sogovorniku povedala, da bo Črna gora tudi v bodoče ostala med najožjimi geografskimi prioritetami slovenskega razvojnega sodelovanja in ena glavnih prejemnic razvojne pomoči. Slovenija si tudi prizadeva, da bi čimprej uskladili nov Program razvojnega sodelovanja za obdobje 2024–2026, šestega po vrsti, ki bo omogočil nadaljevanje pomoči pri usklajevanju zakonodaje Črne gore s pravnim redom EU, infrastrukturnih projektih, na področju javnih financ, opolnomočenja žensk in deklet itd.

Ministra sta govorila še o Regionalnem centru za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Centre – WB3C), ki so ga vzpostavile Slovenija, Francija in Črna gora s sedežem v Podgorici. V zvezi s tem je ministrica Fajon pozdravila začetek veljavnosti Memoranduma o Sodelovanju med zunanjima ministrstvoma Slovenije in Črne gore za donacijo opreme za center in izrazila upanje, da bo center čimprej pripravljen na uradno odprtje. Regionalni center za kibernetsko zmogljivost v letu 2024 načrtuje izvedbo več kot deset različnih programov usposabljanja s področij kibernetske varnosti, pregona kibernetskega kriminala in mednarodnega sodelovanja na področju kibernetike za strokovnjake iz regije Zahodnega Balkana, ki bodo lahko pridobljeno znanje prenesli na domače strokovnjake.

Del razprave sta ministra namenila tudi aktualnim zunanjepolitičnim temam, s poudarkom na razmerah na Bližnjem vzhodu ter vojni v Ukrajini. Pri tem je ministrica Fajon predstavila aktivnosti Slovenije v okviru članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN).