Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Vsi se moramo zavedati odgovornosti do naše skupne evropske poti

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je danes srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo. Sogovornika sta naslovila aktualne teme, od bližajočih se evropskih volitev do razmer v Gazi in humanitarne krize kot tudi evropsko kmetijsko politiko ter migracije.
Rokovanje predsednika vlade Roberta Goloba s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo

Rokovanje predsednika vlade Roberta Goloba s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo | Avtor: Bor Slana/STA

1 / 2

V zvezi z evropsko kmetijsko politiko je premier dr. Golob poudaril, da bodo najnovejši ukrepi na ravni EU slovenskim malim kmetom, ki jih je v Sloveniji velika večina, bistveno olajšali njihovo delovanje, predvsem zaradi zmanjševanja administrativnih obremenitev.

Sogovornika sta med drugim naslovila populistične težnje na področju migracij, ki po besedah Goloba terjajo enoten evropski odgovor, saj populisti ne ponujajo rešitev. Le tak pristop je namreč lahko učinkovit.

Premier in predsednica Evropskega parlamenta sta govorila tudi o razmerah na območju Gaze ter včerajšnjem sprejetju resolucije Varnostnega sveta OZN o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom. Resolucijo je predlagalo deset nestalnih članic, med katerimi je aktivno vlogo odigrala tudi Slovenija. Predsednica Metsola je izrazila zadovoljstvo, da sta Malta, od koder prihaja sama, in Slovenija sodelovali pri resoluciji ter da jo je sedaj potrebno uresničiti.

Za rezultat prihajajočih evropskih volitev bo izjemno pomembna volilna udeležba, zato sta premier dr. Golob in predsednica Metsola apelirala na vse, da se jih udeležijo. "Na kocki je dejansko evropska prihodnost. Ker so časi težki, se moramo vsi zavedati svoje odgovornosti do naše skupne evropske poti," je poudaril premier. Volitve bodo podale odgovor na vprašanje, v kakšni Evropi želimo živeti. "Ali želimo živeti v Evropi populizma, v Evropi, kjer bomo sovražni do tujcev v Evropi, kjer bomo zavračali pravno državo in kjer se bo ponovno začel bohotiti nacionalizem? Ali dejansko želimo nadaljevati z Evropsko unijo, ki je bila tudi Sloveniji navdih pred dvajsetimi leti, ko smo se odločali?" je dejal predsednik vlade. Premier je prepričan, da je Evropska unija pot pravne države, pot demokracije in odprte družbe. In pot, po kateri je Evropa bila za zgled celemu svetu.

"Današnji tvorni in zelo prijateljski obisk bi lahko pripomogel k temu, da se vsi skupaj bolj zavemo pomena Evropske unije za Slovenijo. "Vem pa, da se tudi Evropska unija zelo dobro zaveda pomena Slovenije," je povedal predsednik vlade in dodal, da je Slovenija v zadnjem času in nekaterih področjih izrazito progresivna, kar se občuti tako pri ugledu Slovenije v Bruslju, kot tudi širše.