Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na obisku v Sarajevu BiH obljubila nadaljnjo podporo in pomoč na poti v EU

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na delovnem obisku v Sarajevu izrazila veliko zadovoljstvo ob odločitvi Evropskega sveta za začetek pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine (BiH) k EU in še enkrat poudarila slovensko podporo BiH pri izvajanju reform.

Ministrica Fajon je Sarajevo obiskala le nekaj dni po prejetju zelene luči Bosni in Hercegovini s strani Evropskega sveta za začetek pristopnih pogajanj za polnopravno članstvo v EU, za kar si je Slovenija ves čas aktivno prizadevala.

Pogovori z zunanjim ministrom BiH Elmedinom Konakovićem so bili tako osredotočeni predvsem na nadaljnjo evropsko prihodnost Bosne in Hercegovine ter na potrebne reforme, ki jih mora država izpolniti pred naslednjimi koraki na poti v EU. Ministrica Fajon je čestitala za dosežen napredek, ki ga je Bosna in Hercegovina uspela doseči v zadnjih mesecih, kar dokazuje, da je Bosna in Hercegovina dober primer transformativne moči širitvenega procesa EU ter pozitivno sporočilo celotni regiji.

"Bosna in Hercegovina je pred zahtevnim in dolgotrajnim pogajalskim procesom, v katerem bo morala opraviti svoj del nalog, pri čemer lahko še naprej računa na slovensko podporo," je poudarila ministrica Fajon. Pri tem je še dodala, da verjame, da bo začetek pristopnih pogajanj, ki je pomembna prelomnica EU integracije, spodbudil k nadaljnjim reformnim procesom Bosne in Hercegovine s ciljem zagotoviti boljšo prihodnost vseh njenih državljanov in še posebej mladih. Zunanji minister Bosne in Hercegovine se je s posebno plaketo na novinarski konferenci zahvalil ministrici Fajon za njen in slovenski prispevek pri napredku BiH na poti v Unijo.

Ministrica Fajon in minister Konaković sta potrdila dobre in tradicionalno prijateljske odnose med državama, brez večjih odprtih vprašanj. Strinjala sta se, da so pomemben del našega sodelovanja odlični gospodarski odnosi. Blagovna menjava med državama je že dosegla 1,7 milijarde evrov. Slovenija je med petimi največjimi investitorji v BiH. "Slovenska podjetja imajo interes za delovanje in vlaganje na trgu Bosne in Hercegovine, zato si želimo in pričakujemo varno ter predvidljivo poslovno okolje v državi," je poudarila ministrica. Glede vprašanj o nasledstvu sta se ministra zavzela za pospešitev implementacije Sporazuma o vprašanjih nasledstva.

Ministra sta se strinjala v oceni, da obe diplomaciji dobro sodelujeta tudi na multilateralnem področju. V pogovorih o problematiki migracij, kjer je Bosna in Hercegovina naša pomembna sogovornica in partnerica, je ministrica Fajon izrazila pričakovanje, da bo BiH čim prej podpisala statusni sporazum z agencijo Frontex, kar bo pripomoglo k boljšemu obvladovanju migracijskega pritiska v regiji in učinkovitejšemu mejnemu nadzoru.

Ministrica Fajon se je o nadaljnji poti BiH proti Evropski uniji pogovarjala tudi s članico Predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Cvijanović. V okviru obiska je ministrica razpravljala tudi z ženskami, ki zasedajo vodilne položaje v bosanskih podjetjih, ter z mladimi, ki so sodelovali na mednarodnem tekmovanju mladih o podjetniških idejah. Na Dobrinji bo obiskala tudi grob slovenskega novinarja Iva Štandekerja, ki je med vojno v Bosni in Hercegovini leta 1992 tam izgubil življenje.