Skoči do osrednje vsebine

Ustanovitev društva slovensko-ciprskega prijateljstva in razstava slovenskih umetnikov na Cipru

Veleposlaništvo RS v Atenah je skupaj s častnim generalnim konzulatom in Mestno univerzitetno knjižnico v Limassolu 28. 2. 2024 organiziralo otvoritev razstava zasebne umetniške zbirke generalnega častnega kozula RS v Limassolu dr. Evrosa Alexandrouja z naslovom "The touch of a Slovenian painter."

Z otvoritvijo razstave je bil obeležen slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, ob priložnosti uradnega obiska predsednice DZ RS Urške Klakočar Zupančič na Cipru. Poleg predsednice DZ RS in članov parlamentarne skupine prijateljstva med Ciprom in Slovenijo se je otvoritve udeležila tudi predsednica Predstavniškega doma Republike Ciper Annita Demetriou s člani predstavniškega doma, župan Limassola, rektor Univerze v Limassolu, predstavniki ciprskih inštitucij in lokalnih skupnosti, diplomatsko-konzularni zbor, slovenska skupnost na Cipru ter novinarji.

Zasebna umetniška zbirka častnega generalnega konzula obsega 17 likovnih del devetih priznanih slovenskih slikarjev, in sicer Jožeta Ciuhe, Janeza Boljke, Andraža Šalamuna, Zvesta Apollonia, Beti Tomšič, Marka Butina, Staneta Jagodiča, Janka Kastelica in Karoline Koglot.

Veleposlanica Tamara Weingerl Požar je uvodoma pozdravila goste, predstavila slovenski kulturni praznik in pomen kulture za nastanek slovenske državnosti. Poudarila je prijateljske vezi med državama, aktivnosti in dosežke veleposlaništva na področju mednarodnega političnega sodelovanja, kulturne in javne diplomacije.

Predsednica DZ RS Klakočar Zupančič in predsednica Predstavniškega doma Cipra Demetriou sta v svojih nagovorih poudarili pomen umetnosti in kulture pri povezovanju in premoščanju razlik med narodi ter slovensko-ciprsko prijateljstvo. Izpostavljena so bila ključna politična stališča v podporo ponovni združitvi otoka. Prav tako sta se dotaknili vprašanja opolnomočenja žensk. 

Predsednica DZ RS se je ob priložnosti ustanovitve društva slovensko-ciprskega prijateljstva, ki je potekal tik pred otvoritvijo razstave v prostorih knjižnice, srečala s predstavniki na Cipru živeče slovenske skupnosti. S posvetilom se je vpisala v knjigo gostov ciprsko-slovenskega društva prijateljstva in Mestne univerzitetne knjižnice v Limassolu. S tem je bila dodatno poudarjena vez med kulturo in slovensko skupnostjo na Cipru.

Mestna univerzitetna knjižnica v Limassolu se nahaja v stavbi nekdanjega dvorca Pilavakis in je ena največjih knjižnic na otoku. Izstopa po bogastvu ciprske kulture in civilizacije, saj obsega preko 60.000 izvodov knjig.