Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon vodila peto zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina

Ministrica za zunanje in evropske zadeve je v Trstu skupaj s predsednikom dežele Massimilianom Fedrigo vodila peto zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina. Ministrica Fajon je poudarila, da tovrstno sodelovanje prispeva k izboljšanju kakovosti in razvejanosti dvostranskih odnosov med Slovenijo in Italijo ter je izjemnega pomena za obe narodni skupnosti.

Ministrica Fajon je na zasedanju skupnega odbora poudarila, da Slovenija ceni reden, odkrit in konstruktiven dialog z Italijo ter Furlanijo-Julijsko krajino o odprtih vprašanjih in izzivih, s katerimi se sooča narodna skupnost v Italiji. "Z velikim veseljem pozdravljam sodelovanje pri pripravi Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica – Gorica, kjer se v tovrstnem projektu prvič povezujeta dve mesti dveh držav in tako s svojim sodelovanjem presegata mejo, zarisano na zemljevidu. Gre za projekt optimizma in upanja, ki ju v tem trenutku potrebujeta tako Evropa kot svet. Ob tej priložnosti želim poudariti tudi pomen trajne zapuščine Evropske prestolnice kulture po letu 2025 in naporov, ki so potrebni, da bodo vzpostavljene oblike sodelovanja območju prinesle dejanski napredek in ostale vgrajene v odnose med Furlanijo-Julijsko krajino in Slovenijo," je povedala ministrica.

Ministrica Fajon je na dvostranskem srečanju s predsednikom dežele Fedrigo povedala, da Slovenija ceni posluh dežele Furlanije-Julijske krajine pri vprašanjih slovenske narodne skupnosti. Pri tem je izrazila podporo oblikovanju sistemske rešitve za zajamčeno zastopstvo predstavnika slovenske manjšine v Deželnem svetu Furlanije-Julijske krajine, za katero si slovenska manjšina prizadeva že desetletja.

Ministrica Fajon in predsednik dežele Fedriga sta v okviru zasedanja podpisala operativni sporazum na področju trajnostne mobilnosti, ki bo podlaga za skupno načrtovanje sistema javne mobilnosti, usklajevanje čezmejnih storitev javnega potniškega prevoza ter vzpostavitev čezmejnega informacijskega sistema. Pri tem je ministrica izrazila podporo prizadevanjem, da bi linije čezmejnih povezav potniškega prometa ohranili tudi po letu 2025, ko se bodo zaključile aktivnosti Evropske prestolnice kulture. V kontekstu čezmejnih povezav je ministrica posebej poudarila tudi učinkovito čezmejno nujno medicinsko pomoč.

Sogovornika sta med drugim razpravljala o migracijah in začasnem nadzoru na meji med Slovenijo in Italijo. "Obžalujem, da sta zaradi zaostrenih razmer in groženj v mednarodni skupnosti tudi Slovenija in Italija morali vzpostaviti začasni nadzor na svojih mejah. Slovenija ostaja zagovornica odprtih meja znotraj schengena. Upam, da bomo z dobrim sodelovanjem obeh držav lahko čim prej prišli do točke, ko bomo lahko mejni nadzor, ki najbolj vpliva ravno na prebivalce obmejnega območja, odpravili."

Sodelovanje med Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino sicer poteka na področjih prometa, energije, okolja, prostorskega načrtovanja, kmetijstva in razvoja podeželja, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, gospodarstva in turizma, raziskav, izobraževanja, kulture ter manjšinskih vprašanj. Skupni odbor je bil ustanovljen leta 2015 s ciljem krepitve neposrednih stikov in sodelovanja med ministrstvi in službami Vlade Republike Slovenije in Deželnim odborom Furlanije-Julijske krajine.

Ministrica Fajon in predsednik dežele Fedriga sta si po zasedanju v Narodnem domu skupaj ogledala Stik - multimedijski informativni center slovenske narodne skupnosti v Italiji in razstavo Slovenci v Italiji.

Skupna izjava na 5. zasedanju Skupnega odbora Slovenija–Furlanija-Julijska krajina (v slovenščini, pdf, 508 KB)

Skupna izjava na 5. zasedanju Skupnega odbora Slovenija–Furlanija-Julijska krajina (v italijanščini, pdf, 111 KB)