Skoči do osrednje vsebine

20. marca obeležujemo mednarodni dan frankofonije

Ob letošnjem dnevu frankofonije bo v Ljubljani potekal že 12. festival frankofonskega filma, na katerem bodo poleg Slovenije s svojimi filmi sodelovale Belgija, Francija, Kanada in Švica. Države članice Mednarodne organizacije za frankofonijo poleg francoskega jezika in multikulturnosti povezujejo tudi prizadevanja za mir, človekove pravice, demokracijo in trajnostni razvoj.
na letaku piše, da gre za festival frankofonskega filma v slovenščini in francoščini ter da bo potekal v kinodvoru in kinoteki

Letak za 12. Festival frankofonskega filma | Avtor: Kinodvor/Slovenska kinoteka

Slovenija, ki ima v Mednarodni organizaciji za frankofonijo od leta 1999 status opazovalke, se vsako leto vključuje v praznovanje mednarodnega dneva frankofonije. Letos bo gostila 12. festival frankofonskega filma, na katerem bodo s svojimi filmi sodelovale tudi Belgija, Francija, Kanada in Švica. Slovenijo bo zastopal film Zbudi me režiserja Marka Šantića. Festival bo potekal v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani od 21. do 26. marca 2024.

Mednarodna organizacija za frankofonijo vključuje 88 držav, od tega 54 držav članic, sedem pridruženih članic in 27 držav opazovalk. Po zadnjih podatkih tako že 321 milijonov ljudi na petih kontinentih povezuje francoski jezik.