Skoči do osrednje vsebine

Slovesnost ob prevzemu restavrirane lahke havbice 105 mm 18/40

V petek, 15. marca, je v vojašnici generala Maistra v Mariboru potekala krajša slovesnost ob prevzemu obnovljenega muzejskega eksponata, nemške poljske havbice 105 mm 18/40, ki jo je organiziral Vojaški muzej Slovenske vojske.

Ob tej priložnosti je načelnik muzeja, podpolkovnik Marko Hlastec, v svojem nagovoru spomnil na iniciativo za obnovo ter na kratko predstavil potek restavratorskega dela, ki je rezultat truda in zagnanosti kustosa Vojaškega muzeja Slovenske vojske Lenarta Pupaherja in drugih posameznikov:

"Vojaški muzej Slovenske vojske, ki v svojih zbirkah hrani več kot 10.000 muzejskih predmetov, ima zato danes redko priložnost, da vam, spoštovanim zbranim in širši javnosti predstavi rezultat nadvse uspešnega sodelovanja med Vojaškim muzejem Slovenske vojske in 157. logističnega polka. Muzejski predmet, lahko nemško poljsko havbico 105 mm 18/40, je zob časa že dodobra načel do te mere, da je začela propadati. Zato smo se odločili havbico obnoviti v stanje, v katerem je bila izdelana. Avtentične barve in originalnih lesenih delov ni bilo mogoče rešiti, med obnovo se pa je pokazalo, da so tudi nekateri konstrukcijski elementi uničeni do te mere, da jih je bilo potrebno izdelati na novo. Vsi deli, ki so dodani na novo, so v črni barvi in tako že z barvo opozarjajo obiskovalca, da so dodani kasneje z namenom omogočati predstavitev orožja kot celote. Lahko rečemo, da je danes pred nami na vpogled odličen primerek ohranjene vojaške dediščine, ki je pravzaprav praktični primer sodelovanja med VM SV, ki je predmet imel in mu v stanju, v kakršnem je bil, ni bil v ponos in tistimi pripadniki Slovenske vojske, ki imajo strokovno znanje, predvsem pa hočejo to znanje praktično uporabiti v skupno dobro. Ali če hočete drugače, od danes dalje imamo rezultat, ki smo ga, ne zgolj dva, ampak kar štirje udeleženi partnerji še kako veseli."

Ob koncu slovesnosti so si poveljujoči enot nastanjenih v Vojašnici generala Maistra in pripadniki slovenske vojske, ki so pri svojem delu bili ali pa so tako ali drugače povezani z artilerijo, ogledali novo pridobitev. Najzaslužnejši za obnovo pa so prejeli zaslužena priznanja.