Skoči do osrednje vsebine

Uprava za vojaško dediščino

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Vojaški muzej Slovenske vojske je v soboto, 16. septembra, v sodelovanju s Parkom vojaške zgodovine v Pivki in Športno enoto Slovenske vojske (SV) odprl razstavo Hitreje, višje, močneje! Vrhunski šport v Slovenski vojski.

 • V četrtek, 14. septembra, so v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v kadetnici odprli gostujočo razstavo z naslovom »Izurjeni za gorsko vojskovanje! I. planinski polk Vojske Kraljevine Jugoslavije«, ki so jo v sodelovanju z avtorji iz Združenja vojaških gornikov Lojzom Budkovičem, Janezom Kavarjem, Alešem Žlebnikom ter s poznavalcem polka majorjem Alešem Zelenkom, pripravili v Gorenjskem muzeju.

 • Slovenija je od Romunije leta 2014 pridobila jurišno letalo IAR-93, zaradi izpostavljenosti vremenskim razmeram ga je bilo potrebno restavrirati in mu povrniti prvotni sijaj. Zaključek obnove je bil načrtovan za spomladi, a so se ob dolgotrajnem slabem vremenu dela zavlekla. Veter in neurja so ogrozili postopek restavracije ter podaljšali obnovo za več mesecev.

Novice

 • Komemoracija ob 80. letnici zaprtja italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor na Rabu

  Vršilec dolžnosti direktorja Uprave za vojaško dediščino, mag. Matjaž Ravbar, se je s sodelavci udeležil slavnostne komemoracije ob 80. letnici zaprtja italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor na Rabu.

 • Vojaški muzej Slovenske vojske predstavlja novo pridobljena predmeta

  Muzej je v okviru podrobne raziskave oborožitve in vojaške opreme Teritorialne obrambe Republike Slovenije v letih 1990-91 pridobil tudi redke kose oborožitve, ki jih želimo predstaviti javnosti. Tokrat vam predstavljamo zanimivo orožje, s katerim so bili oboroženi samo nekateri njeni pripadniki, pa še to le v okviru vojaških usposabljanj.

 • Srečanje z veleposlanikom Poljske

  Na Upravi Republike Slovenije za vojaško dediščino je 21. avgusta 2023 potekalo srečanje med veleposlanikom Poljske v Republiki Sloveniji dr. Krzysztofom Olendzkim in vršilcem dolžnosti direktorja mag. Matjažem Ravbarjem, na katerem sta sodelovala še poljski konzul Szymon Bialek in vodja Sektorja za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja mag. Gregor Kaplan.