Skoči do osrednje vsebine

Uprava za vojaško dediščino

 • Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino v sodelovanju s Protokolom Republike Slovenije, drugimi organi in organizacijami ob dnevu spomina na mrtve organizira številne komemorativne slovesnosti ter polaganja vencev na vojnih grobiščih v Sloveniji in na grobiščih slovenskih žrtev v sosednjih državah.

 • V Državnem svetu je danes potekal posvet o vojnih grobovih, grobiščih in pokopališčih. Zbrane so uvodoma nagovorili predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Janez Žakelj in vršilec dolnosti generalnega direktorja Uprave za vojaško dediščino Rok Janez Šteblaj.

 • Na podlagi desetega odstavka 114.b člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 6/16 – uradno prečiščeno besedilo, 17/19 in 94/21) je upravičenec do brezplačnega prevoza v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu posameznik, ki ima na podlagi zakona, ki ureja pravice vojnih veteranov, status vojnega veterana, ki ni v delovnem razmerju ali ne opravlja samostojne registrirane dejavnosti.

Aktualno

 • Pester mesec junij v Vojaškem muzeju Slovenske vojske

  V mesecu juniju se je v Vojaškem muzeju Slovenske vojske zvrstilo kar nekaj dogodkov.
  V okviru Ministrstva za obrambo RS je s 1. junijem začela z delom nova Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino (URSVD), ki združuje tri sektorje, in sicer Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja, Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske.

 • Pri grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je bila danes spravna in kulturna slovesnost

  Udeležila sta se je tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za vojaško dediščino Rok Janez Šteblaj.

 • Uprava za vojaško dediščino za celosten pogled na vojaško zgodovino

  Kot del Ministrstva za obrambo danes z delom začenja nova Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki bo pod svojim okriljem združila tri sektorje – Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja; Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske.