Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Evropskem parlamentu: Širitev EU je geostrateška nujnost

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je nagovorila evropske poslance na Odboru za zunanje zadeve v Evropskem parlamentu (AFET), kjer je potekala razprava o širitvi EU. Poudarila je, da gre pri širitvi EU za geostrateško nujnost in da se morajo tako države, ki želijo postati del EU družine, kot države članice EU, pripraviti na ta pomemben korak.

“Širitev Evropske unije (EU)  je geostrateška nujnost in mora iti z roko v roki z notranjimi reformami Unije. Slovenije je med tistimi državami, ki so zagovarjale strateško potezo, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke, ko nihče ni verjel, da je to mogoče. Srečanje voditeljev EU konec tedna je priložnost za naslednji korak - za začetek pristopnih pogajanj. BiH si to zasluži, saj je  naredila pomemben napredek,” je v razpravi povedala ministrica. Dodala je, da "Slovenija pozdravlja tudi napredek Moldavije in Ukrajine na EU poti."

Razprave glede širitve EU v odboru Evropskega parlamenta so se udeležili tudi nekateri drugi zunanji ministri EU in državni sekretarji držav članic EU. V debati pred marčevskim vrhom Evropskega sveta je Odbor želel slišati različna mnenja glede širitve in pridobiti kakšne ideje, kako se spopasti z izzivi Unije v prihodnosti v luči širitve z več državami.

Ministrica Fajon je danes kot osrednja govorka nastopila na dogodku AmCham Europe 'EU Transatlantic Conference 2024', kjer je govorila o strateškem partnerstvu med EU in ZDA. V popoldanskem delu bo ministrica Fajon obiskala Brugge, kjer bo predavala študentom College of Europe ter se srečala s slovenskima študentoma in z rektorico Federico Mogherini.