Skoči do osrednje vsebine

Prenovljen Vodnik za organizatorje volilnih in referendumskih kampanj za krepitev volilnih postopkov

V okviru priprav na volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale v začetku junija 2024, je Evropska komisija decembra 2023 izdala Priporočila za zagotovitev svobodnih, poštenih in odpornih volitev (Priporočila), s katerimi je prvenstveno opozorila na nevarnost zlorabe osebnih podatkov, kibernetičnih napadov in drugih dejanj, ki lahko ogrozijo demokratičnost volilnih postopkov.
Pred stavbo Evropskega parlamenta je niz zastav držav članic

Volitve v Evropski parlament

Za spodbujanje integritete volitev in poštenih kampanj je v Priporočilih predlagala ukrepe za transparentnost financiranja volilnih kampanj ter političnega oglaševanja.

Kot ministrstvo, pristojno za zakonodajo, ki ureja volitve in volilne kampanje, usmerjamo naše aktivnosti tudi k učinkovitemu izvajanju zakonodaje, kamor sodi tudi ozaveščanje organizatorjev volilnih kampanj. Za uresničitev priporočil Evropske komisije smo v sodelovanju z nadzornimi organi, ki so vključeni v nacionalno mrežo za volitve, pripravili Vodnik za organizatorje volilnih kampanj, za katerega vsi skupaj želimo, da v kar največji meri prispeva k zagotavljanju enakih pogojev kandidatov v volilih kampanjah in k temu, da bodo volivci na volitvah lahko informirano glasovali.

Minister za javno upravo mag. Franc Props je v uvodniku izpostavil, da »vodnik združuje tako zbirko ključnih informacij o zakonodajnem okviru kot tudi pojasnil o izvajanju zakonodaje s primeri dobre in slabe prakse, ki bodo organizatorjem volilnih kampanj v pomoč, da bodo volilno kampanjo lahko vodili zakonito in pregledno«.

Vodnik vključuje tudi posebno poglavje o pravilih za obdelavo osebnih podatkov v volilnih kampanjah, ki ga je pripravil Informacijski pooblaščenec. Posebna pozornost v omenjenem poglavju je namenjena posebnostim političnega oglaševanja na spletu, predvsem z uporabo družbenih omrežij, ki odpirajo številna zahtevna vprašanja glede zagotavljanja skladnosti s predpisi s področja varstva osebnih podatkov, saj so danes - kot je v uvodniku izpostavila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik - tako kot druga področja naših življenj tudi volilne kampanje postale neločljivo povezane s sodobnimi digitalnimi tehnologijami, ki po eni strani omogočajo učinkovito politično komuniciranje z volivci, hkrati pa tudi zlorabe, manipulacije in širjenje dezinformacij.

Pričujoči vodnik predstavlja prenovljeno različico vodnika iz leta 2019, ki se ne nanaša več samo na evropske volitve, pač pa na splošno predstavlja pravila vodenja volilne in referendumske kampanje, kot jih ureja Zakon o volilni in referendumski kampanji. V njem so podrobno predstavljene obveznosti organizatorjev kampanj in drugih udeleženih pri izvajanju aktivnosti volilnih kampanj, vključno z oglaševanjem. Dopolnjeni so tudi primeri nepravilnega ravnanja pri financiranju in izvajanju volilne kampanje, na katere kot nadzornika opozarjata Računsko sodišče in Inšpektorat za notranje zadeve.

Ob tem vas vabimo, da se s podrobnimi informacijami o volitvah v Evropski parlament 2024 seznanite v temi: Volitve v Evropski parlament | GOV.SI.