Skoči do osrednje vsebine

202. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je sprejela Mnenje o pobudi Sindikata Fides in Milenka Stankovića za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke. Dala je pozitivno mnenje k podelitvi poljskih državnih odlikovanj "komturski križ reda za zasluge Republike Poljske" in "zlati križ za zasluge Republike Poljske" slovenskima državljanoma.

Mnenje vlade o pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke

Vlada je sprejela Mnenje o pobudi Sindikata Fides in Milenka Stankovića za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke (odlok) in ga bo poslala Ustavnemu sodišču Republike Slovenije.

Po mnenju vlade pobuda Sindikata Fides in Milenka Stankovića ni utemeljena, zato predlaga Ustavnemu sodišču, da zavrne predlog za razveljavitev odloka. Po mnenju vlade odlok namreč ni v neskladju z Ustavo. Vlada je pred izdajo odloka opravila skrbno presojo o tem, katere zdravstvene storitve je treba nujno opravljati v luči Zakona o zdravniški službi in Zakona o stavki.  

Vlada meni, da v predlogu pobudnikov ni izkazan obstoj težko popravljivih škodljivih posledic, s katerimi bi bilo utemeljeno začasno zadržanje izvajanja odloka. Po mnenju vlade bi bile škodljive posledice zadržanja večje kot morebitne škodljive posledice nezadržanja, saj bi se nadaljeval poseg v ustavno varovane pravice prebivalstva Republike Slovenije do socialnega in zdravstvenega varstva. Zato vlada predlaga, da Ustavno sodišče predlog za začasno zadržanje zavrne.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Pozitivno mnenje vlade k podelitvi poljskih državnih odlikovanj Slovencema

Vlada je dala pozitivno mnenje k podelitvi poljskih državnih odlikovanj "komturski križ reda za zasluge Republike Poljske" slovenskemu državljanu Alojzu Kovšci in "zlati križ za zasluge Republike Poljske" slovenskemu državljanu Anžetu Lanišku.

Poljska je predlagala, da se odlikovanje "komturski križ reda za zasluge Republike Poljske" podeli slovenskemu državljanu Alojzu Kovšči, nekdanjemu predsedniku Državnega sveta Republike Slovenije, za njegove izjemne zasluge pri razvijanju poljsko-slovenskih odnosov, izgradnji prijateljskih vezi med narodoma, spodbujanju gospodarske menjave med Poljsko in Slovenijo ter za izjemne zasluge pri podpori prizadevanjem za ohranitev evropske varnosti v luči ruske agresije na Ukrajino.

Poljska je prav tako predlagala, da se odlikovanje "zlati križ za zasluge Republike Poljske" podeli slovenskemu državljanu Anžetu Lanišku, smučarskemu skakalcu, za njegovo izjemno športno držo, plemenito delovanje ter spodbujanje duha poštenega tekmovanja v športu, za spodbujanje zelo dobrih odnosov med Poljaki in Slovenci, pa tudi med obema državama.

Odlikovanji bo slovenskima državljanoma podelil predsednik Republike Poljske.

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve