Skoči do osrednje vsebine

Dijaki Gimnazije Novo mesto želijo, da bi bil javni promet modernejši in za mlade bolj dostopen

Na obisku v vladnih prostorih so bili tokrat dijaki in dijakinje Gimnazije Novo mesto. Delo vlade sta jim predstavila državna sekretarka Maksimilijana Polak ter podsekretar Martin Kovač, oba zaposlena v Kabinetu predsednika vlade.
Za govorniškim pultom sedijo tri ženske in moški.

Državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Maksimiljana Polak. | Avtor: Damir Kolar/UKOM

1 / 5

Martin Kovač je dijakom, ki se šolajo v dolenjski prestolnici, predstavil vladne načrte oziroma pobude glede gospodarskega in tehnološkega razvoja regije ter načrtov za posodobitev železniške infrastrukture. Izkazalo se je, da si dijaki zelo želijo posodobitve na železniškem omrežju, saj trenutno počasna vožnja vlakov zelo vpliva na njihovo vsakodnevno pot v šolo in domov. V nadaljevanju se je živahna razprava razvila tudi na temo legalizacije konoplje v medicinske namene, načrtov glede gradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško ter reševanja stanovanjske problematike.

V drugem delu obiska so dijaki in dijakinje spoznali še predsedniško palačo, državni protokol in nacionalne simbole, kar jim je predstavila sodelavka Protokola Republike Slovenije. V tiskovnem središču pa so se dijaki preizkusili še v vlogi ministrov in novinarjev na simulaciji novinarske konference po obisku vlade. Spoznali so delo Urada vlade za komuniciranje, ki izvaja tudi kampanjo ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU. Dijaki so poleg informacij domov odnesli še priložnostna darilca.

Fotografije z obiska dijakov Gimnazije Novo mesto so na voljo na vladnem Flickr računu.