Skoči do osrednje vsebine

Republika Slovenija povečala izdajo 10-letne obveznice z zapadlostjo marca 2034

Republika Slovenija je včeraj na mednarodnih kapitalskih trgih uspešno povečala izdajo 10-letne obveznico RS93 v višini 500 milijonov evrov, s kuponsko obrestno mero 3,000 % in z zapadlostjo 10. marca 2034. Z dodatno izdajo je tako izdani obseg obveznice RS93 povečala na dve milijardi evrov. Uspešnost transakcije je dokazal velik obseg povpraševanja s strani investitorjev.

Slovenija je včeraj ob 9.52 objavila mandat za dodatno izdajo obveznice RS93 v višini od 250 do 500 milijonov evrov z namenom izvedbe transakcije v istem dnevu.

Takoj po objavi mandata se je odprla knjiga naročil s cenovno usmeritvijo v območju 65 bazičnih točk (b.t.) razmika nad srednjim tečajem obrestne zamenjave (MS), s čimer je bila investitorjem ponujena premijo v višini sedmih b.t. nad sekundarnim trgom. Vlagatelji so se pozitivno odzvali na ponudbo in tako je knjiga naročil do 12.15 presegla dve milijardi evrov, kar je omogočilo določitev končnega razmika pri MS+58 b.t., ki je predstavljal ekvivalent ravni sekundarnega trga.

Knjiga naročil je tudi po določitvi razmika še naprej naraščala in je ob zaprtju ob 13. uri presegla 3,1 milijarde evrov (vključujoč 410 milijonov evrov povpraševanja s strani organizatoric izdaje). To je izdajatelju omočilo dodatno izdajo obveznice v višini 500 milijonov evrov.

Cena transakcije je bila določena ob 15.53, s takojšnjo razpoložljivostjo obveznice za trgovanje na sekundarnem trgu.

Obsežno povpraševanje in cena, ki je bila izenačena s ceno na sekundarnem trgu (to je brez premije ob novi izdaji), sta dejavnika, ki kažeta na izredno uspešno izvedbo transakcije za Slovenijo.

Organizatorice izdaje so bile banke BNP Paribas, Deutsche Bank in J. P. Morgan.  

Geografska porazdelitev investitorjev

33 odstotkov Nemčija, Avstrija, Švica

13 odstotkov Francija

12 odstotkov Skandinavija

10 odstotkov Srednja in Vzhodna Evropa, vključujoč Slovenijo

9 odstotkov Beneluks

23 odstotkov ostale države

Institucionalna porazdelitev investitorjev

38 odstotkov banke/zakladnice

27 odstotkov uradne institucije

24 odstotkov upravljavci skladov

9 odstotkov skladi tveganega kapitala

2 odstotka zavarovalnice/pokojninski skladi