Skoči do osrednje vsebine

95. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela novelo Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo in izhodišča za pripravo zakona o kakovosti v zdravstvu. Določila je tudi izhodišča za sklenitev sporazuma o poteku mediacije za reševanje stavkovnih zahtev Glavnega stavkovnega odbora FIDES in za podpredsednika vlade imenovala ministra Mateja Arčona.

Vlada je sprejela predlog Zakona o spremembah Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027. Predlog zakona podaljšuje obdobje zagotavljanja finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo za tri leta, in sicer namesto do leta 2027 do leta 2030. Skupni obseg sredstev, ki jih za investicije v športno infrastrukturo namenja vlada, ostaja nespremenjen in znaša za celotno obdobje 150 milijonov evrov. Za športno infrastrukturo bo tako letno povprečno namenjenih 20 milijonov evrov.

Prav tako je vlada potrdila tudi Letni načrt za financiranje in sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo za leto 2024. Za ta namen je zagotovljenih 22,4 milijona evrov.

Vlada je sprejela izhodišča za pripravo predloga zakona o kakovosti v zdravstvu. Z zakonom, ki bo veljal za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, se bodo določili pogoji za zagotovitev sistema vodenja in upravljanja kakovosti v zdravstvenih organizacijah v Republiki Sloveniji. Celovita kakovost javnega zdravstva temelji na kakovosti sistema zdravstvenega varstva, merjenju in zagotavljanju čim boljših izidov zdravljenja, na kakovosti poslovanja ter zadovoljstvu pacientov z zdravstveno obravnavo.

Vlada Republike Slovenije bo pristopila k reševanju stavkovnih zahtev sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije FIDES (Fides) tudi z mediacijo, pri čemer sprejema ponudbo Mediacijskega centra pri Odvetniški akademiji in inštitutu za alternativno reševanje sporov Odvetniške zbornice Slovenije (Mediacijski center). Vlada je seznanjena s potekom pogajanj s sindikatom Fides in dejstvom, da pogajalski strani, kljub večkratnim srečanjem še nista dosegli zadovoljivega napredka pri odprtih vprašanjih. Med pogajanji je Odvetniška zbornica Slovenije na vlado in na Fides naslovila ponudbo za reševanje spora z mediacijo, ki bi jo izvedel Mediacijski center. Pri opredelitvi vsebine sporazuma o poteku mediacije vlada med drugim pričakuje, da bo v njem opredeljeno, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu. Poleg tega finančni učinki rešitev, ki bi jih prinesla uspešna mediacija, ne morejo začeti veljati pred 1. januarjem 2025. Ne glede na pristop k mediaciji kot obliki alternativnega reševanja sporov vlada nadaljuje s pogajanji za steber zdravstva, socialnega varstva in obvezne socialne varnosti.

Vlada je imenovala Mateja Arčona, ministra brez resorja, pristojnega za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, za podpredsednika Vlade Republike Slovenije.

Na predlog ministrice Andreje Katič je vlada s 25. marcem 2024 imenovala mag. Andrejo Kokalj za državno sekretarko na Ministrstvu za pravosodje.