Skoči do osrednje vsebine

"Šola je živa skupnost, ki se prilagaja svojemu okolju"

Osnovnošolci bodo jeseni vstopili v nekoliko prenovljeno šolo. Kot poudarja tokratna gostja GOVSI podkasta, državna sekretarka z ministrstva za vzgojo in izobraževanje Janja Zupančič, je šola živa skupnost, ki se mora prilagajati dogajanju v okolju. Nedavno sprejeta novela zakona o osnovni šoli je eden od odzivov na te prilagoditve.

Janja Zupančič je pristojna za predšolsko vzgojo, osnovno in glasbeno šolstvo ter izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Ima bogate pedagoške izkušnje na različnih ravneh izobraževanja – od dolgoletnega poučevanja na osnovni in srednji šoli do opravljanja ravnateljske funkcije. Svoje dolgoletne izkušnje v izobraževalnem sistemu pogosto deli na različnih strokovnih dogodkih, so pa tudi odločno izhodišče pri oblikovanju sistemskih novosti na področju osnovnošolskega izobraževanja, s čimer se ukvarja na sedanji funkciji.

Izhodišče pogovora v tokratni epizodi GOVSI poskasta, ki ga je vodila Vesna Žarkovič z Urada Vlade za komuniciranje, je bila nedavno sprejeta novela zakona o osnovni šoli, ki prinaša pomembne spremembe na področju učenja tujih jezikov, izvajanja nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), spreminja pa tudi zasnovo razširjenega programa.

Vabljeni k poslušanju in ogledu podkasta.