Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na diplomatskem forumu: "Na globalni ravni moramo okrepiti zaupanje"

Državni sekretar Marko Štucin je sodeloval na tretjem diplomatskem forumu v Antalyi, ki poteka med 1. in 3. marcem 2024, pod naslovom Napredovanje diplomacije v nemirnih časih. V nastopu na panelu je poudaril, da se moramo za uspešno soočanje z globalnimi izzivi, predvsem v diplomaciji, znati pogovarjati in iskati soglasje. Ob robu foruma je opravil tudi številna dvostranska srečanja.

Državni sekretar Marko Štucin je kot eden od govorcev sodeloval v razpravi z naslovom Nova agenda za mir: premik paradigme k miru?, na kateri so panelisti govorili o razlikah varnostnih percepcij na konceptualni ravni, ponovni izgradnji zaupanja na globalni ravni ter načinih za krepitev preventivne diplomacije in mirnega reševanja sporov. "Soočamo se z največjim številom konfliktov v zadnjih stotih letih. Zato je treba današnja razmerja moči ponovno preučiti tudi v luči izboljšanja procesov odločanja pri reševanju konfliktov. Mednarodno pravo potrebuje našo odločno podporo, kar lahko dosežemo zgolj z učinkovitim delovanjem mednarodnih organizacij kot tudi zadostnim financiranjem institucij, kot je Mednarodno kazensko sodišče," je med drugim v svojem nastopu poudaril državni sekretar Štucin.

V središču tretjega diplomatskega foruma v Antalyi (angleško Antalya Diplomacy Forum – ADF) je iskanje odgovora na vprašanje, kako izboljšati uporabo diplomacije pri soočanju z globalnimi izzivi aktualnega mednarodnega okolja. Pri tem se osredotoča na prilagajanje razumevanja koncepta diplomacije, onkraj njenega bistva in tradicionalnega okvira dialoga. Forum poteka pod pokroviteljstvom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana in na pobudo turškega Ministrstva za zunanje zadeve.

Ob robu ADF se je državni sekretar Štucin ločeno sestal s turškima namestnikoma ministra za zunanje zadeve Mehmetom Kemalom Bozayem in Burakom Akçaparjem ter glavnim svetovalcem predsednika Turčije za zunanjo politiko in varnost Akifom Çağatayem Kılıçem. Sogovorniki so se zavzeli za krepitev strateškega partnerstva, govorili o konkretnih načrtih za krepitev političnih in bilateralnih odnosov, obuditvi odnosov EU – Turčija, evropski integraciji Zahodnega Balkana s poudarkom na Bosni in Hercegovini in aktualnih regionalnih temah.

Opravil je tudi številne druge dvostranske pogovore – med drugim s črnogorskim ministrom za zunanje zadeve Filipom Ivanovićem, ukrajinskim namestnikom ministra za zunanje zadeve Mykolo Tochytskijem, gruzijskim prvim namestnikom ministra za zunanje zadeve Lasho Darsalio, namestnikom izvršnega direktorja Svetovnega programa za hrano (angleško World Food Programme – WFP) Carlom Skaujem in častnim konzulom Slovenije v Antalyi Sedatom Pekerjem.