Skoči do osrednje vsebine

Na obisku inovativni bodoči slaščičarji in peki ter dijaki, ki se izobražujejo za trgovce

V okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo so se predstavitve vlade in njenega dela udeležili dijakinje in dijaki Srednje trgovske in aranžerske šole ter Biotehničnega izobraževalnega centra.
Maja Božinovič sedi za mizo in govori o svojem delu.

Dijakom je svoje delo in delovanje vlade na zunanjepolitičnem področju in na področju evropskih zadev predstavila Maja Božovič iz Kabineta predsednika vlade. | Avtor: Damir Kolar/UKOM

1 / 4

Obiski dijakov trajajo dve uri in v tem času jim predstavniki Kabineta predsednika vlade, Urada vlade za komuniciranje in Protokola RS predstavimo vlado in njeno delo. Pri izvedbi obiska sodeluje tudi Policija, ki dijake varnostno pregleda, in sodelavci Generalnega sekretariata vlade, ki skrbijo za ustrezno pripravljene prostore, kjer obisk poteka.

V prvi polovici obiska je dijake nagovorila Maja Božovič, svetovalka za zunanje zadeve iz Kabineta predsednika vlade. Predstavila jim je svoje delo in delovanje vlade na zunanjepolitičnem področju in na področju evropskih zadev. Posebej je izpostavila 20-letnico članstva Slovenije v EU in vlogo Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta OZN. Z dijaki pa smo nato spregovori o pomenu članstva Slovenije v EU za naše vsakdanje življenje.

Drugi del obiska dijake peljemo v predsedniško palačo, kjer v kristalni dvorani sodelavec Protokola RS predstavil predsedniško palačo in delo Protokola. V medijskem središču, ki je tudi v predsedniški palači, pa so se dijaki preizkusili v vlogah ministrov in novinarjev na simulaciji novinarske konference. Slišali pa so tudi, kakšne so še druge naloge Urada vlade za komuniciranje.

Dijake, ki so ali bodo kmalu polnoletni, smo pozvali, da spremljajo delo vlade in ostalih vej oblasti in da se udeležujejo volitev. Prvo priložnost imajo že letos junija, ko bomo volili slovenske predstavnike v Evropskem parlamentu.

Fotografije z obiska dijakov Srednje trgovske in aranžerske šole ter Biotehničnega izobraževalnega centra so na voljo na vladnem Flickr računu.