Skoči do osrednje vsebine

Uradno odprtje Konzulata Republike Slovenije v Draču

21. februarja 2024 je z uradnim odprtjem konzulata Slovenije v Draču, ki ga vodi častni konzul Genci Likoskëndaj, zaživelo novo poglavje v diplomatskih odnosih med Slovenijo in Albanijo. Na slovesnosti so bili prisotni predstavniki diplomatskega zbora, lokalnih oblasti, gospodarstva, medijev, umetnikov in številni visoki gostje.

Slovenski veleposlanik v Albaniji Peter Japelj je poudaril pomen konzulata v Draču in njegovo vlogo pri krepitvi globljih vezi med državama. »Ne dvomim, da bo delo konzula in konzulata prispevalo k poglobitvi že tako odličnih in prijateljskih odnosov med Slovenijo in Albanijo,« je dejal.  Častni konzul Genci Likoskëndaj je izrazil zadovoljstvo ob odprtju konzulata v Draču in ga označil za pomemben korak h krepitvi odnosov med Slovenijo in Albanijo.

Slovesnosti se je udeležil tudi podžupan mesta Drač Elio Jani, ki je pohvalil odprtje častnega konzulata, saj v njem vidi obogatitev za nadaljnjo rast mesta na področju turizma. Konzulat bo služil kot pomemben most med Albanijo in Slovenijo ter bo omogočal medsebojno izmenjavo na različnih področjih. Njegova vrata bodo odprta za podporo trgovski izmenjavi, izboljšanje gospodarskih odnosov in spodbujanje kulturnega sodelovanja med narodoma.