Skoči do osrednje vsebine

Svečana predstavitev knjige o Bojanu Adamiču in obdobju, ki ga je preživel v Albaniji

Na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, je v Gledališču opere in baleta Tirana potekala nepozabna predstavitev knjige "Bojan Adamič v Albaniji". Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tirani je to čarobno srečanje priredilo v sodelovanju z Albanskim centrom za knjigo in branje, Ministrstvom za kulturo Albanije ter albansko Akademijo znanosti.

Avtor te izjemne knjige je muzikolog in podpredsednik Akademije znanosti, prof. Vasil Tole. Knjiga razkriva malo znano obdobje Bojana Adamiča v Albaniji, prepleteno z obilico informacij iz različnih virov, srečnih naključij in predanega dela posameznikov, ki so globoko spoštovali in ljubili Adamičevo ustvarjanje. Adamič je kot prvi tuji skladatelj v Albaniji leta 1947 ustvaril nepozabno delo - Sonatino. S svojim prispevkom je ponovno zagnal delovanje simfoničnega radijskega orkestra, orkestra opere in baleta ter osemdesetčlanskega vojaškega zbora, močno vplivajoč na celotno generacijo albanskih glasbenikov.

Na dogodku v Tirani smo se razveselili tudi prisotnosti Adamičeve hčerke Alenke Adamič in njene družine, ki so ohranjali in delili dragocene spomine na velikega skladatelja.