Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na pravi strani zgodovine: vlada poslala humanitarno pomoč prebivalcem Gaze

Vlada Republike Slovenije je danes v Jordanijo iz ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika poslala materialno pomoč, namenjeno Gazi. "Gre za prvo neposredno pomoč Slovenije, namenjeno oskrbi prebivalcev Gaze", je izpostavil premier dr. Golob.
Paket pomoči na letalu za Gazo

Vlada je poslala humanitarno pomoč prebivalcem Gaze | Avtor: Anže Malovrh/STA

Pomoč je rezultat dogovora med predsednikom vlade dr. Robertom Golobom ter jordanskim Kraljem Abdullahom II na nedavnem srečanju ob robu Münchenske varnostne konference.

"Če bomo s to pomočjo enemu samemu otroku v Gazi uspeli rešiti življenje, brez težav sprejemam vsako kritiko opozicije. Otroška življenja so vredna bistveno več," je pred poletom letala v Jordanijo izpostavil premier in dodal: "Verjamem, da se Slovenija na tak način postavlja na pravo stran zgodovine."

Iz pogovorov, ki jih je imel predsednik vlade z vodilnimi predstavniki mednarodnih organizacij ob robu Münchenske varnostne konference, je bilo zelo jasno, da je humanitarna situacija v Gazi katastrofalna. Primanjkuje vsega, šotorov, zdravil, hrane, elektrike, goriva, širijo se bolezni. Vse bolj so omejene zdravstvene in bolnišnične zmogljivosti, zaradi česar je civilno prebivalstvo zelo ogroženo, še zlasti ženske, otroci in druge ranljive skupine. Zato je pomoč palestinskemu civilnemu prebivalstvu nujna.

Ob zavedanju razsežnosti humanitarne katastrofe v Gazi se Slovenija odločno zavzema za čimprejšnjo prekinitev spopadov, izpustitev talcev, dostop do humanitarne pomoči, prav tako pa se je potrebno izogniti napadu na jug Gaze, predvsem mesto Rafa, kjer se je zateklo več kot milijon Palestincev iz ostalih predelov Gaze.

Slovenska vlada si prizadeva, tako znotraj EU kot v okviru Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, za čimprejšnjo politično rešitev bližnjevzhodnega konflikta v obliki rešitve dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru in varnosti. Sodelovanje z jordansko vlado je bilo ključnega pomena pri izvedbi humanitarnega prizadevanja, ki izkazuje aktivno vlogo Slovenije v mednarodni skupnosti.

Premier se je zahvalil izjemni ekipi Slovenske vojske in ekipi Nata, ki sta poskrbeli, da se je tako hitro lahko prišlo do realizacije dogovorjene pomoči. Materialna pomoč vsebuje komplete suhih dnevnih obrokov, odej ter ležalnih podlog. Pošiljka vsebuje tudi donacijo Karitasa s pošiljko mleka v prahu ter Rdečega križa Slovenije s pošiljko palete otroških plenic ter palete otroške hrane.