Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Generalni skupščini OZN: “Ukrajinci si zaslužijo pravičen in trajen mir."

Ministrica Tanja Fajon je ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino na zasedanju Generalne skupščine OZN poudarila, da smo zaradi vojne v Ukrajini priča največji humanitarni krizi v Evropi od časov druge svetovne vojne. Pri tem je dodala, da moramo vsi - brez izjem - ves čas spoštovati mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic.
Ministrica Fajon med nagovorom

Ministrica Tanja Fajon | Avtor: UN Photo/Evan Schneider

1 / 2

"V teh dneh se spominjamo dveh žalostnih obletnic – od priključitve Krimskega polotoka je minilo skoraj deset let, pred dvema letoma pa smo bili priča začetku obsežne ruske invazije na Ukrajino – brutalne agresivne vojne, ki še vedno traja. Morda lahko na ti dve obletnici pogledamo tudi kot na priložnost za ponoven razmislek o tem, kaj lahko OZN in njene države članice naredimo za umiritev razmer v regiji ter za dosego trajnega in pravičnega miru v Ukrajini," je uvodoma povedala ministrica Fajon. Ob tem je ponovno pozvala Rusijo, da nemudoma preneha z invazijo, da se umakne z ozemlja Ukrajine ter da prekine z vojno retoriko.

V nagovoru se je osredotočila na tri točke: zagotavljanje miru v Ukrajini, spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in na nujnost naslavljanja humanitarnih razmer v svetu. “Izjemno me žalosti, da se leta 2024 pogovarjamo o tem, da približno 14,6 milijona Ukrajincev potrebuje humanitarno pomoč ter da je 30 odstotkov ukrajinskega ozemlja kontaminiranega z minami in drugimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Zaradi tega so bile med civilnim prebivalstvom že številne žrtve. To samo potrjuje, kako pomembno je, da Ukrajini pomagamo tudi s humanitarnim razminiranjem, ki je ključno za zagotavljanje varnosti prebivalcev,” je poudarila ministrica Fajon in dodala, da moramo podpreti vsa prizadevanja in pobude za zagotavljanje miru v Ukrajini.

“Ni prostora za dvojna merila. Nihče ne sme prezreti kršitev mednarodnega prava, ne v Ukrajini ne v Gazi. Zahtevamo spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic na vseh območjih, s strani vseh, povsod in ves čas,” je poudarila ministrica Fajon.

“Pri vsakem konfliktu morajo vse sprte strani na terenu spoštovati mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic. Nenehno naraščanje civilnih žrtev, uničeni domovi, družine, bolnišnice, vodna in energetska infrastruktura, kulturna dediščina kličejo k prekinitvi te nesmiselne vojne. Zagotoviti moramo odgovornost za vojne zločine in zločine zoper človečnost, storjene v Ukrajini, in poskrbeti za to, da bo zadoščeno pravici. Rusija mora poskrbeti tudi za varno vrnitev vseh nezakonito in prisilno preseljenih in deportiranih Ukrajincev, predvsem otrok,” je med drugim še povedala Fajonova.

Ministrica je izrazila podporo Slovenije zagotavljanju odgovornosti za zločine, storjene v Ukrajini, in krepitvi mednarodnega pravnega okvira ter izpostavila naš prispevek k razpravam o ustanovitvi posebnega sodišča za obravnavo kaznivega dejanja agresije v Ukrajini: “Upam, da bo nedavno podpisana Ljubljansko-haaška konvencija kot pomemben dopolnilni mehanizem pomagala pri odzivanju na kršitve.”