Skoči do osrednje vsebine

Izjava predsednika vlade dr. Roberta Goloba

V nadaljevanju objavljamo izjavo premiera dr. Goloba.
Predsednik vlade in ministrica za zdravje pred novinarji dajeta izjavo

Izjava predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba in ministrice za zdravje Prevolnik Rupel | Avtor: UKOM

1 / 2

"Zdravnice in zdravnike pozivam, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo agonijo pacientov v našem javnem zdravstvenem sistemu.

Zdravniška stavka traja predolgo, stiske pacientov pa postajajo vse večje. Lahko razumem zdravnice in zdravnike, da želijo izboljšati svoj finančni položaj. Menim pa, da so nekatera pričakovanja neupravičena ali prekomerna, še posebej, če jih primerjamo s položajem drugih zaposlenih v zdravstvu. Vsekakor so zahteve Fides take, da terjajo pogajanja, ki morajo temeljiti na zavedanju obeh strani o njuni družbeni odgovornosti. Ta je vzajemna – vlada se zaveda, da je izvajanje ustavne pravice do zdravstvenega varstva ogroženo, da je slovenski zdravstveni sistem na prelomnici in da ima posebno in odločilno vlogo pri zagotavljanju širokega dostopa prebivalstva do kakovostnih zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu prav zdravništvo. Zdravniški poklic je poklic s poslanstvom. Preprečevanje neoviranega dostopa do zdravstvenih storitev, ukinjanje ali omejevanje raznih podpornih in celo administrativnih storitev v zdravstvu, zapiranje ordinacij in nerazumno podaljševanje zdravniške stavke, je nesprejemljivo.

V preteklih tednih sem se večkrat srečal s predstavniki sindikatov v zdravstvu, direktorji javnih zavodov in v zadnjem tednu dvakrat tudi z vodstvom Fidesa. Izrazil sem pričakovanje, da se stavka prekine, vsa odprta vprašanja pa lahko ustrezno uredimo v okviru pogajanj za spremembo kolektivnih pogodb za celoten zdravstveni steber. Hkrati sem se zavezal, da se pogajanja nadaljujejo že prihodnji teden in da bodo potekala intenzivno.

Zdravnice in zdravnike zato pozivam, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo agonijo pacientov v našem javnem zdravstvenem sistemu. Za ponedeljek sem sklical posebno sejo vlade, na kateri bo vlada sprejemala ukrepe, ki jih pripravlja Ministrstvo za zdravje.

Hvala vsem, ki stavki navkljub ohranjate glas razuma in prizadevno opravljate svoje poslanstvo."