Skoči do osrednje vsebine

Vlada palestinskemu civilnemu prebivalstvu namenila pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela odločitev, da se palestinskemu civilnemu prebivalstvu, prizadetemu zaradi oboroženega konflikta med Izraelom in teroristično skupino Hamas, preko Jordanije nudi materialno pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev.

Ocenjena vrednost materialne pomoči znaša 434.105 evrov. Letalski prevoz materialne pomoči se bo izvedel z letalom C17 v okviru razpoložljivih ur naleta Slovenske vojske v okviru zmogljivosti strateškega zračnega transporta (angleško Strategic Airlift Capability – SAC). Gre za prvo materialno pomoč Republike Slovenije palestinskemu civilnemu prebivalstvu na območju vojaških spopadov v Gazi.

Po izvedbi obsežnega terorističnega napada teroristične skupine Hamas na Izrael 7. oktobra 2023, v katerem je bilo veliko žrtev na izraelski strani, večinoma civilistov, kot talci pa so bili zajeti izraelski in tuji državljani, je med Izraelom in Hamasom izbruhnil oborožen konflikt, ki je do danes terjal veliko število smrtnih žrtev in ranjenih na palestinski strani, večinoma med civilisti. Varnostne in humanitarne razmere na območju Gaze so izjemno slabe. Primanjkuje vode, hrane, elektrike in goriva, širijo se bolezni, vse bolj omejene so zdravstvene in bolnišnične zmogljivosti, zaradi česar je civilno prebivalstvo zelo ogroženo, še zlasti ženske, otroci in druge ranljive skupine. Da je nujno okrepiti humanitarno pomoč palestinskemu civilnemu prebivalstvu, prizadetemu zaradi oboroženega konflikta med Izraelom in teroristično skupino Hamas, sta posebej izpostavila tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in jordanski kralj Abdulah II. na njunem dvostranskem srečanju ob robu 60. münchenske varnostne konference konec prejšnjega tedna. Republika Slovenija je kot odgovorna nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov zavezana nuditi pomoč civilnemu prebivalstvu, ki trpi ob vojaških spopadih.

Republika Slovenija bo zaradi navedenega namenila materialno pomoč palestinskemu civilnemu prebivalstvu, prizadetemu zaradi oboroženega konflikta med Izraelom in teroristično skupino Hamas, ki se bo izvedla preko Jordanije.  Pošiljko bo prevzela jordanska humanitarna organizacija Jordan Hashemite Charity Organisation, ki jo je predlagalo jordansko ministrstvo za zunanje zadeve.

Materialna pomoč bo zagotovljena iz materialnih zalog, s katerimi razpolagata Slovenska vojska ter Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ter obsega:

  • 10.560 kompletov suhih dnevnih obrokov,
  • 2500 odej in
  • 1000 ležalnih podlog.

Ob navedeni materialni pomoči bo pošiljka vsebovala tudi donacijo Karitasa s pošiljko palete mleka v prahu ter Rdečega križa Slovenije s pošiljko palete otroških plenic in palete otroške hrane.