Skoči do osrednje vsebine

Vlada namenila finančno pomoč Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem

Vlada Republike Slovenije je na današnji redni seji vlade sprejela sklep o finančnem prispevku Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v vrednosti 500.000 evrov.

Vlada Republike Slovenije se je z odločitvijo o nadaljnjem financiranju UNRWA odzvala na poziv generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, ki je države donatorke pozval, naj zagotovijo kontinuiteto delovanja ključne agencije za zagotavljanje humanitarne dejavnosti v Gazi.

Pomanjkanje sredstev UNRWA predstavlja tveganje za popoln zlom humanitarnega sistema ne le v Gazi in na Zahodnem bregu, temveč bi lahko imelo vpliv tudi na življenjske pogoje Palestincev v begunskih taboriščih v Jordaniji, Libanonu in Siriji. UNRWA zagotavlja ključne storitve, kot so vzdrževanje bolnišnic, socialna pomoč ter dostop do osnovnih potrebščin, kot so voda, hrana in gorivo, ki so temelj za vsakodnevno preživetje milijonov Palestincev.

Glede na izredno resnost obtožb o sodelovanju 12 zaposlenih UNRWA pri terorističnem napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023 Slovenija pričakuje, da bosta UNRWA in širši sistem Združenih narodov ustrezno ukrepala v procesu revizije in preiskav dela agencije. V UNRWA ne sme biti prostora za podpiranje nasilja in spodbujanje sovraštva.

Slovenija je v odzivu na obtožbe pozdravila odločitev generalnega komisarja UNRWA Philippeja Lazzarinija o takojšnji odpustitvi obtoženih in izvedbi notranje preiskave v UNRWA. Prav tako je vlada pozdravila imenovanje neodvisne revizijske skupine, ki bo ocenila delo UNRWA in njenih notranjih postopkov za zagotavljanje nevtralnosti in večje transparentnosti dela agencije.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se bo v petek, 23. februarja, v New Yorku sestala s predsedujočo neodvisni skupini za pregled UNRWA, nekdanjo francosko zunanjo ministrico Catherine Colonna, z namenom, da podpre njeno delo. Ob robu tokratnega zasedanja Generalne skupščine in Varnostnega sveta bo ministrica opravila tudi pogovor z generalnim komisarjem UNRWA Philippom Lazzarinijem.

Slovenija bo še naprej po svojih močeh podpirala vse svoje partnerje, ki zagotavljajo osnovno človekovo dostojanstvo v porušeni Gazi in na Bližnjem vzhodu in podprla njeno delo.

Vlada je na današnji seji sprejela tudi odločitev, da se palestinskemu civilnemu prebivalstvu preko Jordanije nudi materialno pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev. Humanitarna pomoč civilnemu prebivalstvu v Gazi je bila tudi ena izmed tem pogovorov med ministrico Fajon in jordanskim podpredsednikom vlade in zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem med njegovim nedavnim obiskom v Ljubljani.