Skoči do osrednje vsebine

Strokovna skupina Cerna zaključuje obisk v Sloveniji

Drugi dan obiska se je strokovna skupina Evropske organizacije za jedrske raziskave (francosko Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – CERN) srečala s predstavnicami in predstavniki Urada predsednice republike, Kabineta predsednika vlade, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter cerkniškega podjetja Elgoline, ki že zdaj uspešno sodeluje s Cernom.

Dvodnevni obisk članice in članov strokovne skupine Cerna je namenjen preverjanju, ali naša država izpolnjuje ključne kriterije za polnopravno članstvo v tej ugledni mednarodni organizaciji. Srečali so se s predstavnicami in predstavniki vlade, gospodarstva, znanosti, raziskav in visokega šolstva. »Prihod strokovne skupine smo nestrpno pričakovali, saj si želimo čim prej postati polnopravni člani Cerna,« pravi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, ki se je srečal s strokovno skupino takoj ob njihovem prihodu v Slovenijo in tudi danes. (Več informacij o včerajšnjih pogovorih je objavljenih v novici Strokovna skupina Cerna ocenjuje pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo.) »Menim, da smo vsi, ki smo sodelovali v pogovorih, dokazali ne le to, da si želimo čimprejšnjega članstva, ampak predvsem to, da smo nanj pripravljeni. Imamo vrhunske znanstvenice in znanstvenike, vrhunska podjetja in oboji že sodelujejo s Cernom. Ker pa je Slovenija trenutno pridružena članica, obstajajo določene omejitve sodelovanja. Polnopravno članstvo bo odpravilo te omejitve,« izpostavlja minister dr. Papič.

Glavne prednosti sodelovanja s Cernom so za znanstvenice in znanstvenike uporaba infrastrukture, raziskovanje, pridobivanje novih izkušenj ter grajenje mreže povezav z znanstvenicami in znanstveniki iz drugih delov sveta. Slovenke in Slovenci že delujejo v Cernu predvsem v okviru projekta ATLAS (več kot 40 znanstvenic in znanstvenikov ter več kot deset študentk in študentov).

Glavne prednosti za sodelovanje podjetij s Cernom pa so po eni strani razvojno sodelovanje, kar pride v poštev predvsem za visokotehnološka podjetja, po drugi strani pa tudi povsem ekonomski razlogi; Cern namreč ni le ena stavba, njegova infrastruktura obsega velikost manjše vasi, zato potrebujejo podjetja tako za popravilo cest kot denimo za dobavo senzorjev. Nabor podjetij, ki lahko sodelujejo s Cernom, je zato zelo širok. Trenutno že sodeluje s Cernom okrog 20 slovenskih podjetij.

Danes Cern sestavlja 23 polnopravnih članic, deset pridruženih, med njimi je za zdaj tudi Slovenija, pod njegovim okriljem pa deluje več kot 17 tisoč ljudi z vsega sveta, ki jih združuje predanost znanosti v dobrobit človeštva. »Ravno slednje je glavni razlog, da je polnopravno članstvo v Cernu res velik dosežek in priznanje za vsako državo,« pravi minister dr. Papič.

Strokovna skupina Cerna bo na podlagi dvodnevnega obiska v Sloveniji pripravila poročilo o stanju pripravljenost naše države na polnopravno članstvo in ga predala najvišjemu organu – Svetu Cerna. Ta bo nato odločal o potrditvi polnopravnega članstva Slovenije. Sledili bodo formalni postopki v Cernu in naši državi. Slovenska zastava bo v Cernu zaplapolala predvidoma v začetku leta 2025.