Skoči do osrednje vsebine

Strokovna skupina Cerna ocenjuje pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo

Slovenija je korak bližje k polnopravnemu članstvu v eni najbolj prestižnih znanstveno-raziskovalnih organizacij na svetu – Evropski organizaciji za jedrske raziskave (francosko Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – CERN).

Na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji je strokovna skupina Cerna, ki preverja, ali naša država izpolnjuje ključne kriterije za polnopravno članstvo v tej ugledni mednarodni organizaciji, ki ravno letos praznuje 70 let. Članica in člani strokovne skupine so delovni obisk v Sloveniji začeli s srečanjem z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem. S sodelavkami in sodelavci jim je predstavil širše področje znanosti, raziskav in inovacij. Minister je izpostavil, da se v Sloveniji zavedamo izrednega pomena tega področja, zato mu je vlada namenila rekordna sredstva. »Že lani smo za znanost in inovacije namenili rekorden znesek, letos pa je ta še za 30 odstotkov višji. Na voljo je več kot pol milijarde evrov za znanost in inovacije, in sicer 415 milijonov evrov v proračunu ministrstva, 35 milijonov evrov v proračunih drugih ministrstev, skoraj 100 milijonov evrov pa bo na voljo iz evropskih sredstev,« je poudaril minister. Prav tako je zagotovil, da si Slovenija želi postati polnopravna članica Cerna: »Ne predstavljam si, da slovenske znanstvenice in znanstveniki ter gospodarstvo ne bi sodelovali s Cernom.« Sodelovanje poteka že zdaj, vendar omejeno, saj ima trenutno Slovenija status pridružene članice, s polnopravnim članstvom, pa se bodo odprle nove možnosti za sodelovanje.

Prvi dan obiska se bodo članica in člani strokovne skupine Cerna seznanili še z delovanjem superračunalnika Vega, ki del svojih računskih kapacitet že zdaj namenja projektom Cerna, srečali se bodo s predstavnicami in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije ter podjetij, ki že zdaj sodelujejo s Cernom oziroma si želijo sodelovati. Sledilo bo srečanje s predstavnicami in predstavniki Instituta »Jožef Stefan«, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, prorektorjem za raziskave in razvoj Univerze v Ljubljani ter rektorjem Univerze v Novi Gorici. Vse omenjene institucije že zdaj odlično sodelujejo s Cernom. Pozno popoldne bo sledilo še srečanje s študentkami in študenti Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Drugi dan obiska se bo Cernova skupina srečala z Uradom predsednice republike, Ministrstvom za  gospodarstvo, turizem in šport ter si ogledala cerkniško podjetje Elgoline, ki že zdaj uspešno sodeluje s Cernom.

Strokovna skupina Cerna bo na podlagi dvodnevnega obiska v Sloveniji pripravila poročilo o stanju pripravljenost naše države na polnopravno članstvo in ga predala najvišjemu organu–Svetu Cerna. Ta bo nato odločal o potrditvi polnopravnega članstva Slovenije. Sledili bodo formalni postopki v Cernu in naši državi, tako da lahko uraden sprejem med polnopravne članice pričakujemo v začetku leta 2025.