Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na panelu o reformi Varnostnega sveta: “Sedaj ni primeren čas za reformo VS ZN”

Na povabilo organizatorjev Munchenske varnostne konference se je premier dr. Golob danes, kot častni govorec, udeležil t. i. "spotlight" panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov.
Premier dr. Golob kot častni govorec na t. i. "spotlight" panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov

Premier dr. Golob kot častni govorec na t. i. "spotlight" panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov | Avtor: Anže Malovrh/STA

Povabilo na enega izmed najbolj prepoznavnih političnih panelov varnostne konference predstavlja priznanje Vladi Republike Slovenije in njenim zunanje – političnim prizadevanjem za mir in varnost v svetu.

Premier dr. Golob je dejal, da sedaj ni primeren trenutek za reforme, saj, da živimo v času kriz, zato je pomembno, da se osredotočamo na rešitve, ne pa na reforme Varnostnega sveta, ki bi nam vzele fokus pri reševanju. “Slovenija se bo v Varnostnem svetu osredotočila na odpravo zlorabe veta. Stalne članice želimo spomniti na krovno poslanstvo,” je dejal premier in dodal, da lahko majhne države prispevajo k spremembam. “Lahko so pošten posrednik. To prinaša Slovenija,” je zaključil.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes ob robu 60. Münchenske konference sestal z jordanskim kraljem Abdulahom II. Sogovornika sta se zavzela za takojšnje premirje in zadostno humanitarno pomoč v Gazi. Posebno pozornost sta namenila zaskrbljujoči situaciji v Rafi in se strinjala, da je potrebno vložiti vse napore, da do napada na Rafo ne pride. Sogovornika sta se strinjala, da je edina rešitev za trajen mir in stabilnost, rešitev dveh držav. Jordanski kralj je premiera dr. Goloba povabil na obisk, ta je vabilo sprejel.

Premier dr. Golob se je srečal tudi s predsednikom vlade Katar, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem. Glede Bližnjega vzhoda sta sogovornika poudarila potrebo po takojšnji prekinitvi ognja, dogovoru o talcih in verodostojnem procesu, ki bi pripeljal do rešitve dveh držav.

Srečal se je še z generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger, z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in s predsednikom Open Society Fundacije Alexandrom Sorosem.

Že včeraj se je premier dr. Golob sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris, generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem in visokim predstavnikom ZN za begunce Grandijem.

Obisk v bavarski prestolnici je premier zaključil z razpravo o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja, ki jo v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) organizira fundacija BWM.