Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob v Münchnu s podpredsednico ZDA in GS OZN o Bližnjem vzhodu, predvsem v Gazi

Predsednik vlade dr. Robert Golob se danes in jutri udeležuje 60. Münchenske varnostne konference. Danes se je sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem.
Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris | Avtor: Anže Malovrh/STA

1 / 2

Premier dr. Golob in podpredsednica Harris sta potrdila odlične odnose med državama ter se zavzela za krepitev sodelovanja, predvsem na področju energetike in gospodarstva. Gospodarski odnosi med državama so dobri in veliko je še priložnosti za izboljšave. Obravnavala sta tudi dogajanje na Bližnjem vzhodu.

Z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem sta govorila o tragediji v Gazi, kjer je še posebej zaskrbljujoč položaj v Rafi, ter o vprašanju financiranja UNRWA. Predsednik vlade je izrazil močno podporo delu OZN ter se zahvalil za dosedanje izjemno sodelovanje, generalni sekretar Guterres pa je naše aktivnosti v varnostnem svetu OZN ocenil kot izjemne in neprecenljive.

Kot je napovedal premier dr. Golob, je v dvostranskih pogovorih pozornost namenil zdajšnjim varnostnim razmeram na Bližnjem vzhodu, predvsem dogajanju v Gazi. Poudaril je pomembnost in nujnost iskanja mednarodnih rešitev za takojšnjo prekinitev spopadov ter preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

Dan v Münchnu bo premier Golob zaključil s srečanjem z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem.

Predsednik vlade bo jutri ob 12.30 na povabilo organizatorjev konference kot častni govorec sodeloval na panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN). “Povabilo na enega izmed najbolj prepoznavnih političnih panelov varnostne konference predstavlja priznanje vladi in njenim zunanjepolitičnim prizadevanjem za mir in varnost na svetu. Hkrati pa predstavlja priložnost, da Slovenija predstavi svoje poglede na reformo VS OZN,« je povedal za javnost.

Poleg sodelovanja na konferenci se bo premier Golob v soboto na povabilo Fundacije BMW in v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) udeležil še razprave o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja. 

Sestal se bo tudi s predsednikom vlade Katarja, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom fundacije Open Society Alexandrom Sorosem.

Gre za najpomembnejšo varnostno konferenco na svetu, kjer razprave potekajo na najvišji ravni o najpomembnejših aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih izzivih. Glede zaostrenih varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu bo konferenca med drugim priložnost za premislek o enotnosti in političnih zavezah na pravilih temelječega mednarodnega reda.

Do posnetkov razprav ter do fotografij konference lahko dostopate tukaj.