Skoči do osrednje vsebine

Vodotoke urejamo v sodelovanju z občinami

Predstavniki Ministrstva za naravne vire in prostor in Direkcije Republike Slovenije za vode nadaljujejo delovna srečanja na terenu. V prihodnjih tednih bodo obiskali porečja vseh rek v Sloveniji in se srečali z županjami in župani slovenskih občin. Prvo srečanje je bilo na porečju Drave na Koroškem.

Cilj delovnih obiskov je pregled izvedenih del v okviru izrednih ukrepov in vzdrževalnih del v javno korist ter oblikovanje predloga načrta sanacijskih in investicijskih del na vodotokih v letih 2024 in 2025.

Na Koroškem je dopoldne minister s sodelavci iz ministrstva in direkcije za vode ter ob prisotnosti koncesionarjev preveril stanje na terenu, popoldne pa se je sestal z županjami in župani občin v tem delu porečja Drave: Črna na Koroškem, Mežica, Mislinja, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Prevalje, Dravograd, Lovrenc na Pohorju, Muta, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju, Ruše, Selnica ob Dravi, Podvelka in Vuzenica. Na omenjenem območju je bilo v okviru izrednih ukrepov zaključenih 151 delovišč in s tem delo na 78,3 kilometrih vodotokov.

»Jaz sem z videnim zadovoljen, premiki so veliki in očitni, imajo pa kolegi na terenu še kar veliko dela. Naš cilj je, da se izredni krepi povsod, tudi na Koroškem, zaključijo do konca junija,« je ob ogledu povedal minister Jože Novak in poudaril da izrednim ukrepom in sanaciji sledijo še nove investicije.

»Trideset let se ni vlagalo v vode. Zdaj izdelujemo nove projekte, na način, da bomo zmanjševali tudi poplavno ogroženost. Da bodo vodotoki v prihodnje odporni na podnebne spremembe, ki so dejstvo – na poplave in na suše.« Jože Novak, minister

Poleg že izvedenih vzdrževalnih del in izrednih ukrepov v letu 2023 sta bila županom predstavljena tudi predlog programa del javne službe za leti 2024 in predlog sanacij in investicij v letih 2024 in 2025. Gre za zavezo vlade o čim večji vključenosti občin v pripravo načrta dela na vodotokih, ter redno komunikacijo, kar je minister Novak županom zagotovil ob nastopu mandata. Minister je ob tem župane pozval, naj ministrstvu in direkciji za vode posredujejo svoje predloge, kar nekaj idej pa so župani nanizali že tekom srečanja.

Do danes so bila dela zaključena na 617 kilometrih vodotokov. Na 200 kilometrih izredni ukrepi tečejo, preostala dela bodo zaključena v predvidenem roku, do konca junija, kar bo skupaj obsegalo okrog 1000 kilometrov vodotokov.

Po predlogu sanacijskega programa bodo ureditve potekale predvidoma od dveh do petih let. Tudi v izvajanje sanacij in investicij bodo občine aktivno vključene.

Delovna srečanja bodo po Sloveniji potekala med 14. februarjem in 12. marcem 2024.