Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktor FAO z ministrico Čalušić o dobrih praksah v kmetijstvu in krepitvi sodelovanja

Generalni direktor FAO Qu Dongyu je zadnji dan obiska v Sloveniji v spremstvu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić obiskal slovensko Istro. Ogledala sta si neodvisni raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in kmetijo, ki se ukvarja z vinogradništvom, oljkarstvom in dopolnilnimi dejavnostmi.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je včeraj in danes v Sloveniji gostila generalnega direktorja FAO Quja Dongyuja. V okviru obiska je visokemu gostu v pogovorih in na terenskem obisku predstavila različna področja, ki so pomembna v kontekstu sodelovanja s FAO ter značilnostmi in dobrimi praksami v kmetijstvu, v lokalnem okolju, pri sodelovanju z deležniki na podeželju, vključenosti žensk na podeželju, mladih prevzemnikov ter na področju raziskovanja.

Današnji, zadnji dan obiska, sta generalni direktor FAO in ministrica začela z ogledom neodvisnega raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli. Ukvarja se z raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje ter vpeljavo znanstvenih dognanj v industrijsko prakso. Trajnostni pristopi so zelo pomembni tudi na področju celotnega prehranskega sektorja. Prisotni sta bili predstavnici inštitutov s področja gozdarstva in lesarstva, ki se zanimata za vzpostavitev skupnega sodelovanja in sicer dekanja Biotehniške fakultete dr. Marina Pintar ter direktorica Gozdarskega inštituta dr. Nike Kajnc.

Obisk sta zaključila z obiskom družinske kmetije Bordon, ki se aktivno ukvarja z vinogradništvom, oljkarstvom, ekološkim kmetijstvom in dopolnilnimi dejavnostmi na kmetiji. Svoje vinograde so v zadnjih letih opremili tudi s sodobno tehnologijo. 

Generalni direktor FAO je Slovenijo obiskal na povabilo predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Tridnevni obisk je ob različnih priložnostih, pogovorih in terenskih obiskih izpostavil pomembne teme, kot so prehranska varnost v kontekstu slovenskega članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN, sodobne tehnologije, ki predstavljajo prihodnost kmetijstva, pomen pametnih vasi, obeležitev svetovnega dne čebel v sodelovanju s FAO ter sodelovanje znanstvenih inštitucij s FAO. Sicer pa bo Slovenija v drugi polovici 2024 v okviru FAO prevzela predsedovanje Evropski regionalni skupini (ERG), v prvi polovici 2024 pa je v vlogi namestnika predsedujoče Slovaške. Skupino ERG sicer sestavlja 47 držav.

V okviru programa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj potekal obisk dveh kmetiji v okolici Ljubljane in Občine Dol pri Ljubljani. Več o včerajšnjem obisku si lahko preberete v sporočilu za javnost.