Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić in generalni direktor FAO o sodelovanju in primerih dobrih praks v kmetijstvu

Na povabilo predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar je na obisk v Slovenijo prišel generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu. V okviru programa obiska v Sloveniji ga danes in jutri gosti ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. Danes sta obiskala dve kmetiji v okolici Ljubljane in Občino Dol pri Ljubljani.

Današnji obisk sta generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) Qu Dongyu in ministrica Mateja Čalušić začela s srečanjem, ki je potekalo v okviru programa predsednice Republike Slovenije. Nato sta obiskala kmetijo Pr' Dovč v Podšentjurju. Kmetija se ukvarja z rejo goveda in perutnine in prirejo mleka, vključena pa je tudi v shemo Izbrana kakovost Slovenije za mleko in govedo. Na kmetiji so vpeljali tudi sodobne tehnologije, za molžo krav uporabljajo tudi mlečni robot.

Obisk sta nadaljevala z obiskom Občine Dol pri Ljubljani. Občina je s pomočjo lastnih in evropskih sredstev ohranila objekte kulturne dediščine in vzpostavila novo upravno središče občine v 170 let stari kmetiji, turistično točko in prostor druženja in dogajanja za domačine in tuje obiskovalce. Župan občine je predstavil projekte lokalne skupnosti ter druge razvojne aktivnosti v občini. Občina je uspešno izpeljala dva razvojna projekta Park življenja in Čebelja pravljica povezuje, s katerima bodo skušali oživiti vaško jedro, postavili pa so tudi čebelnjak.

Zadnja lokacija današnjega obiska je bila kmetija Pr' Krač v Dolskem pri Ljubljani, kjer sta generalni direktor FAO in ministrica obisk izkoristila tudi za pogovore o sodelovanju Slovenije s FAO ter o drugih pomembnih dejavnostih za kmetijstvo in podeželje.

Jutri bosta ogled primerov dobrih praks nadaljevala v Slovenski Istri. Obiskala bosta Center odličnosti InnoRenew CoE v Izoli in vinarstvo Bordon v Dekanih.