Skoči do osrednje vsebine

Zaradi novih primerov aviarne influence sprejet ukrep za preprečitev širjenja bolezni

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je zaradi novih primerov visoko patogene aviarne influence pri divjih pticah v občinah Markovci, Hajdina in Ptuj Državno središče za nadzor bolezni na območju prizadetih občin prepovedalo rejo perutnine na prostem.

Nacionalni veterinarski inštitut je UVHVVR danes, 7. februarja 2024, obvestil o novih pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri dveh labodih grbcih, najdenih v občini Markovci in občini Hajdina, ter pri divji gosi, najdeni v občini Ptuj.

Na podlagi pozitivnih izvidov je vršilka dolžnosti generalnega direktorja UVHVVR Vida Znoj sklicala Državno središče za nadzor bolezni, ki je preučilo situacijo in sprejelo sklep, da se za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepove rejo perutnine na prostem.

Glede na pojavnost bolezni v Sloveniji in sosednjih državah ostajajo za celotno Slovenijo v veljavi priporočila, dostopna na spletni strani UVHVVR.

Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji njeno širjenje in posledično zmanjša škoda, ki jo pojav bolezni povzroči.

UVHVVR poziva rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da v primeru zaznave enega od naslednjih znakov takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, naj se sprehajalci izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112.