Skoči do osrednje vsebine

Slovenski kulturni praznik v ministrstvu: naš navdih je general in poet Rudolf Maister

Letošnjo kulturno-umetniško razstavo ob slovenskem kulturnem prazniku smo posvetili humanističnim in duhovnim vrednotam generala in poeta Rudolfa Maistra. Te so navdihnile umetnice in umetnike iz ministrstva in policije.

Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra, saj obeležujemo 150-letnico njegovega rojstva in 90-letnico smrti. Razstavo v prostorih ministrstva, namenjeno notranji javnosti, je odprl minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Na ogled smo postavili slike, fotografije ter poezijo osmih ustvarjalk in ustvarjalcev in tako vstopili v njihov svet umetnosti in misli, doživljanja barv in besed, prežetih s spominom, osebnostjo, občutji in domoljubjem generala in poeta Rudolfa Maistra.

Avtorice in avtorji v svojih delih med drugim preizprašujejo smisel vojn in verjetnost premikov k bolj zreli družbi, prikazujejo svoja občutja dogodkov, povezanih z generalom in njegovimi borci za severno mejo, njegovo podobo poeta in podobo vojaka ali pa z umetniškim delom subjektivno izražajo svoj vrednostni odnos do ljubljene osebe.

Kot je na odprtju razstave pred slovenskim kulturnim praznikom povedal minister Poklukar, se z umetniško razstavo spominjamo na našo kulturno dediščino, ki je zelo pomembna. "Smo nacija, ki je svojo identiteto in enotnost gradila ravno preko jezika, za katerega smo se morali nenehno boriti. S cenzuro Zdravljice je to izkusil tudi France Prešeren, ki pa danes skupaj s svojim delom ostaja simbol nacionalnega ponosa in slovenske identitete. K sooblikovanju nacionalne identitete, enotnosti in avtonomije Slovencev pa je s svojim bojevniškim duhom pripomogel tudi general Rudolf Maister. Njegovo domoljubje se ni odražalo zgolj v surovosti vojaške kariere. Ideje o slovenski neodvisnosti je pogumno udejanjal kot general, a tudi ustvarjalno zapisoval kot pesnik. S tematikami, kot so ljubezen do domovine, naroda in jezika, je navdihoval v preteklosti in nas navdihuje še danes. Zato sta leto 2024 in današnja razstava posvečena njemu v čast." Ob tej priložnosti se je minister zahvalil umetnicam in umetniku za njihovo kreativnost in prispevek k ustvarjanju razstave in lepšega, bolj sproščenega ter prijetnejšega delovnega okolja. 

Rudolf Maister je v svoji poeziji z izjemno jasnostjo in izrazno močjo izpovedal občutje sveta, ki je bilo značilno za velik del njegove generacije. Njegova vojaška kariera in literarno delo pa nista le dokument takratnega časa, temveč obenem izpovedujeta najglobljo in najbolj čisto, nadčasovno človečnost in domoljubje. Ali kot je zapisala sodelavka Ana Vidmar, magistrica likovne umetnosti, ki je postavila umetniško razstavo: »Vsak od nas ima več podob. Zaradi vsega, kar je bil, in vsega, kar je postal, je Človek

Na dogodku je sodeloval tudi sekstet klarinetov Policijskega orkestra.

Ozadje

V ministrstvu smo podobne dogodke ob slovenskem kulturnem prazniku že pripravljali. Februarja leta 2020 je bila rdeča nit slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku likovna razstava umetniških del zaposlenih.

Prešernov dan leta 2023 smo počastili z razstavo umetniških izdelkov, slik, fotografij ter poezije 19 ustvarjalk in ustvarjalcev.