Skoči do osrednje vsebine

Ob Prešernovem dnevu slovesno tudi v ministrstvu

V prostorih Ministrstva za notranje zadeve je danes, 7. februarja 2020, potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku.

Rdeča nit slovesnosti so bila likovna razstava umetniških del zaposlenih v ministrstvu. Svoja slikarska platna in kiparska dela so na ogled prijazno postavili tri naše sodelavke in sodelavec iz Sekretariata ministrstva. Vsak od njih umetnost čuti in dojema na svoj način, navdih iščejo v različnih motivih, ustvarjajo zase in za svoje bližnje, z umetnostjo pa postanejo celota. S svojimi deli se je predstavila tudi sodelavka - pesnica, ki je velika in iskrena ljubiteljica Prešernove poezije. Razveselila nas je z branjem dveh svojih pesmi.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je uvodoma namenil besede velikemu slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu. Povedal je, da se čas, v katerem je pesnik živel, odraža v njegovih pesmih, še posebej zavedanje, da svoboda ni nekaj, kar nam je dano samo od sebe, ampak se je zanjo potrebno nenehno boriti. »Dr. France Prešeren se je jasno in odločno opredelil za svoj, slovenski narod in slovenski jezik,« je poudaril. Vizionarska pesem Zdravljica je po 145 letih postala državna himna. Govori o prijateljstvu, enakosti in spoštovanju med vsemi narodi. »Preveva me izjemen ponos ob zgodovinskem dejstvu, da je ravno Policijski orkester prvi zaigral novo himno, Prešernovo Zdravljico,« je dejal Poklukar.

Kot smo vajeni, naše dogodke s svojo glasbo običajno obogatijo člani Policijskega orkestra. Tokrat je bilo drugače, saj so bili na slovesnosti naši gostje. Lani se je namreč sklenilo obeleževanje 70. obletnice Policijskega orkestra. Njegovi člani so s svojim glasbenim in operativnim delom, predanostjo in zavezanostjo dvojnemu poklicu glasbenika in policista v čast in ponos ne le nam, temveč tudi slovenski državi. Njihovo vlogo na kulturni slovesnosti so zato odigrali člani Orkestra Slovenske vojske.