Skoči do osrednje vsebine

S poezijo in glasbo se je začelo praznovanje leta generala Rudolfa Maistra

Z literarnim večerom v dvorani generala Rudolfa Maistra smo na Ministrstvu za obrambo začeli praznovanje leta generala Rudolfa Maistra. Leto 2024 je za leto generala Rudolfa Maistra na pobudo Ministrstva za obrambo razglasila Vlada Republike Slovenije.

General in pesnik Rudolf Maister Vojanov, obranitelj slovenske severne meje, slovenski domoljub, vojaški poveljnik, strateg in poet se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku in umrl 26. julija 1934 na Uncu pri Rakeku. Leta 2024 tako zaznamujemo 150. obletnico njegovega rojstva in 90. obletnico njegove smrti.

V začetku literarnega večera je zbrane nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec. Poudaril je, da »nas bo leto generala Rudolfa Maistra spominjalo na domoljubje, na pripadnost slovenskemu narodu ter na to, da ne smemo nikoli pozabiti, da so se nekateri borili za to, da lahko mi danes govorimo svoj jezik in poslušamo slovensko poezijo.« 

Literarni večer je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem delu, poimenovanem Orel z razprtimi krili po istoimenskem biografskem romanu o Rudolfu Maistru avtorja Jožeta Hudalesa, je dramski igralec Bojan Maroševič umetniško podal domoljubne in ljubezenske pesmi Rudolfa Maistra - Vojanova - Naprej, Nazaj jih pa ni, Carica, Prazno srce, Ljubezen in Domov.

V drugem delu z naslovom Najdi me pesem sta pripovedovalec Jure Longyka in glasbenik Jure Tori predstavila pesmi Rudija Medveda, zbrane v pesniški zbirki Okruški večera – Ostanki spomina, prelite v Stihovizijo. Program je povezovala Uršula Majcen.

Na literarnem večeru je bilo na ogled tudi Maistrovo izvirno slikarsko delo, olje na platnu Blejsko jezero, nastalo leta 1897, ki ga je ministrstvu za to priložnost odstopil Zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Na Ministrstvu za obrambo smo zasnovali tudi spletno stran leto generala Rudolfa Maistra, na kateri vas bomo obveščali o aktualnih dogodkih, s katerimi bomo zaznamovali leto generala Rudolfa Maistra.