Skoči do osrednje vsebine

Seja Delovne skupine za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu JEK2

Danes je potekala 5. seja Delovne skupine za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu JEK2.

Koordinacija med vladnimi in zunanjimi strokovnimi organizacijami je osredotočena na pripravljalne aktivnosti, pospešeno izvedbo ter regulativni okvir. Izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem je medgeneracijski projekt in najpomembnejša strateška investicija v nizkoogljični vir električne energije v Republiki Sloveniji.

Seje se je udeležil predsednik vlade dr. Robert Golob, ki je med drugim poudaril pomembnost iskanja konsenza glede vloge jedrske energije v dolgoročni energetski politiki Slovenije. Člane delovne skupine je seznanil z dogovorom vseh parlamentarnih strank, ki jih je gostil ta teden. Stranke so se strinjale, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu drugega bloka jedrske elektrarne (JEK2) in da bo posvetovalni referendum še letos. Prav tako bodo iskale skupne rešitve za pripravo ustreznih podlag, tudi zakonodajnih, za pospešitev projekta.

Kabinet predsednika vlade in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sta predstavila proces priprave Resolucije za dolgoročno miroljubno rabo jedrske energije v Republiki Sloveniji. V javni obravnavi je bila do 22. decembra 2023. Resolucija je v pripravi za medresorsko obravnavo. Na seji delovne skupine so se člani seznanili s statusom projekta JEK2 in pripravo Nacionalnega energetsko podnebnega načrta. Člani in članice so obravnavali poročilo za spremljanje priprave pobude za državni prostorski načrt JEK2. Priprava pobude poteka po načrtih. V nadaljevanju so se člani seznanili s priporočeno mednarodno prakso vodenja razvoja jedrskega programa in preliminarno oceno kadrovskih potreb za naslednjih deset let.

Danijel Levičar, državni sekretar iz Kabineta predsednika vlade Republike Slovenije, je izpostavil pomen pridobivanja visoko usposobljenih strokovnjakov za uspešnost projekta. Opozoril je tudi na pomembnost časovnih okvirov in potrebo po vključevanju slovenskih podjetij v globalne jedrske dobavne verige.