Skoči do osrednje vsebine

Osrednji poudarki delovanja Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov v januarju 2024

Pred dvorano Varnostnega sveta so 2. januarja 2024 uradno dvignili slovensko zastavo skupaj z zastavami preostalih štirih novih nestalnih članic Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) (Alžirije, Gvajane, Republike Koreje in Sierre Leone).
Državni sekretar Samul Žbogar med dvigom slovenske zastave, dotika se zastave

Državni sekretar Samul Žbogar | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu OZN veleposlanik Samuel Žbogar je na slovesnosti izjavil: ʺDelo Slovenije v Varnostnem svetu bo sledilo načelom Ustanovne listine OZN, mednarodnega prava in njene zunanje politike miru. Zavezujemo se, da bomo delovali dobronamerno in transparentno. Verjamemo, da je multilateralni sistem, katerega jedro so Združeni narodi, edini način za reševanje najhujših kriz.ʺ Slovenija se bo pri svojem delovanju osredotočila na štiri tematske prednostne naloge: preprečevanje konfliktov; zaščita prebivalstva v oboroženih spopadih; ženske, mir in varnost ter podnebje, mir in varnost.

Varnostni svet OZN je sprejel dve resoluciji. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki jemenske hutijevce poziva k prenehanju napadov na ladje v Rdečem morju, in za resolucijo o podaljšanju mandata mirovnih sil OZN na Cipru (angleško United Nations Peacekeeping Force in Cyprus - UNFICYP).

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je 23. januarja 2023 udeležila odprte razprave o razmerah na Bližnjem vzhodu. Njeno sporočilo je bilo jasno – takojšnje premirje v Gazi in regiji je nujno. "Ko govorim o premirju, imam v mislih proces, ki se začne s prekinitvijo sovražnosti na obeh straneh in vodi do neodvisne palestinske države, varnosti v Izraelu, miru v regiji in mirnega sobivanja prebivalcev vseh držav v regiji brez strahu pred terorjem," je v svojem nagovoru poudarila ministrica Fajon. Slovenija je ponovno pozvala k pravičnemu in trajnemu miru, ki bo temeljil na doslednem spoštovanju mednarodnega prava in Ustanovne listine OZN. 

Ministrica Tanja Fajon med razpravo v Varnostnem svetu Združenih narodov

Ministrica Tanja Fajon | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Po odredbi, ki jo je 26. januarja 2023 izdalo Meddržavno sodišče (angleško International Court of Justice - ICJ) v postopku tožbe Južne Afrike proti Izraelu in odredilo začasne ukrepe, je Slovenija jasno in odločno izrazila svojo podporo delu ICJ in poudarila nepogrešljivo vlogo Agencije OZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev (angleško The United Nations Relief and Works Agency - UNRWA) v tej krizi. Veleposlanik Žbogar je poudaril: ʺZgroženi smo nad obtožbami o domnevni vpletenosti nekaterih uslužbencev UNRWA v grozljivi napad Hamasa 7. oktobra." Hkrati je poudaril, da nobena organizacija ne more nadomestiti vloge UNRWA v Gazi.

V Varnostnem svetu so potekale štiri razprave o Ukrajini (brifing o humanitarnih razmerah, brifing generalnega direktorja Mednarodne agencija za atomsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency - IAEA) o jedrski varnosti in zaščiti, brifing o dobavi orožja Ukrajini in o strmoglavljenju ruskega vojaškega letala). Slovenija je v vseh razpravah ponovno izrazila neomajno podporo Ukrajini, obsodila rusko agresijo ter pozvala k pravičnemu in trajnemu miru, ki bo temeljil na doslednem spoštovanju mednarodnega prava in Ustanovne listine OZN.

Skupna izjava predstavnikov Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov, stojijo eden poleg drugega pred zastavami članic Varnostnega sveta, spredaj novinarji s kamerami

Skupna izjava za medije | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Slovenija je sodelovala na skupni izjavi za medije o položaju žensk in deklet v Kolumbiji in Sudanu. V zvezi s Kolumbijo se je Slovenija skupaj z drugimi podpisnicami izjave o skupnih zavezah za načela o ženskah, miru in varnosti (angleško Women, Peace and Security - WPS) osredotočila na reformo podeželja in etnično vključenost. Za opolnomočenje žensk je ključno, da se vsem ženskam na podeželju zagotovi enak dostop do obdelovalne zemlje.

Slovenija je na brifingu z glavnim tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča Karimom Khanom o razmerah v Sudanu pozvala vse vpletene v konfliktu, naj odložijo orožje, in izrazila globoko zaskrbljenost zaradi prijavljenih kršitev mednarodnega prava. Pridružila se je pozivu WPS, da je treba preprečiti naraščanje spolnega nasilja, povezanega s konflikti, in poudarila, da morajo storilci odgovarjati za svoja dejanja.

Vse izjave iz prvega meseca članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN.