Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: “Želimo si tesnejšega sodelovanja z državami Indopacifika in jugovzhodne Azije”

Ministrica Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila ministrskega foruma EU – Indopacifik in ministrskega zasedanja EU – Združenje držav jugovzhodne Azije (angleško Association of Southeast Asian Nations – ASEAN). V svojih nastopih je poudarila, da se Slovenija zavzema za krepitev sodelovanja EU z državami Indopacifika in juhovzhodne Azije zaradi izjemnega ekonomskega in geostrateškega pomena le-teh.

"Želimo okrepiti naše strateško partnerstvo. Smo naravni zavezniki, ki delimo univerzalne vrednote mednarodnega prava in ustanovne listine Organizacije združenih narodov (OZN). Zaradi nestabilnosti v svetu smo pred velikimi izzivi. Solidarnost je naša moč, ravno tako dialog, spoštovanje človekovih pravic, zaščita civilistov, otrok in žensk ter preprečavanje konfliktov. Zelo nas veseli, da lahko s partnerji in zavezniki in v Varnostnem svetu OZN delimo svoje znanje, posebej pri čezmejnemu sodelovanju na področju vodnih virov in upravljanja z vodo", je ob robu ministrskega foruma povedala ministrica Fajon.

Ministrica Fajon je v okviru ministrskega foruma EU – Indopacifik sodelovala na okrogli mizi o pospeševanju zelenega prehoda in boju proti podnebnim spremembam, ki še posebej močno ogrožajo otoške države v Pacifiku in najmanj razvite. "Zeleni prehod je zaradi čedalje hitrejših podnebnih sprememb in ekstremnih vremenskih pojavov nujen. Leto 2023 je bilo rekordno vroče leto in Slovenija je ena od držav, kjer temperature naraščajo najhitreje. Septembra 2023 so bile temperature za 9 stopinj Celzija nad povprečjem, avgusta pa smo se soočili z najhujšimi poplavami v zgodovini naše države. Podobno ali slabše stanje je tudi v številnih drugih državah." Ob tem je dodala, da je zeleni prehod tudi priložnost za pospešitev tehnološkega razvoja in krepitev mednarodnega sodelovanja ter predstavila prizadevanja Slovenije v boju proti podnebnim spremembam tudi v okviru članstva v Varnostnem svetu OZN.

"Slovenija si prizadeva za krepitev partnerstva z državami ASEAN, kar dokazuje naša večja diplomatska prisotnost v regiji, nazadnje tudi z odprtjem Generalnega konzulata v Manili, ki bo bo hkrati prvo slovensko predstavništvo v državah ASEAN," je med drugim na popoldanskem ministrskem zasedanju EU-ASEAN dejala ministrica Fajon.

Na zasedanju EU – ASEAN je bila sprejeta skupna izjava o krepitvi strateškega partnerstva na številnih področij, med drugim na področju trgovine, povezljivosti, pomorske varnosti, zavezanosti mednarodnemu pravu, kot tudi glede zaskrbljujočih razmer na Bližnjem Vzhodu in vplivu vojne v Ukrajini na mednarodni mir in varnost.

Ob robu zasedanja je ministrica opravila še vrsto dvostranskih srečanj. Sestala se je z zunanjimi ministri Fidžija, Filipinov, Indonezije, Jemna, Malezije, Somalije, Šri Lanke, Vietnama ter z generalnim sekretarjem ASEAN-a, s katerimi je spregovorila o dvostranskih odnosih ter o aktualnih vprašanjih, ki so na dnevnem redu Varnostnega sveta OZN, zlasti o zaskrbljujočih razmerah v Gazi.