Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprejela sklep o sodelovanju Slovenske vojske na mednarodnih vojaških vajah

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sprejela sklep o sodelovanju Slovenske vojske na mednarodnih vojaških vajah Ramstein Guard 24 in Teden zračne podpore-1.

Vlada za čas trajanja vaj dovoljuje vstop na ozemlje Republike Slovenije pripadnikom Natovega Združenega centra za elektronsko bojevanje iz sestava Zračnega poveljstva v Ramsteinu za sodelovanje na mednarodni vojaški vaji Ramstein Guard 24 ter pripadnikom oboroženih sil Združenih držav Amerike za sodelovanje na mednarodni vojaški vaji Teden zračne podpore-1.

Slovenska vojska bo sodelovala na obeh mednarodnih vojaških vajah:

  • od 2. do 10. februarja 2024 na mednarodni vojaški vaji Ramstein Guard 24, katere namen je skupno usposabljanje enot letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske ter zavezništva v pogojih elektronskega motenja, in sicer na vadiščih Slovenske vojske na ozemlju Republike Slovenije. Vaja vključuje usposabljanje za izboljšanje učinkovitosti in sposobnosti Natovega integriranega sistema zračne in protiraketne obrambe v realističnem okolju elektronskega bojevanja. Vodena bo s strani Natovega nadrejenega poveljstva v Španiji;
  • od 12. do 16. februarja 2024 na mednarodni vojaški vaji Teden zračne podpore-1, katere namen je združeno usposabljanje posadk zračnih plovil in kontrolorjev združenih ognjev ter enot ognjene podpore na vadiščih Slovenske vojske v Republiki Sloveniji. Vključuje usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev in posadk zračnih platform za bližnjo letalsko podporo Slovenske vojske z enoto 31st Fighter Wing iz Združenih držav Amerike.

Vir: Ministrstvo za obrambo