Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in Belgija del jedra EU, ki bo vedno na strani pravil in pravne države

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju srečala z ministrico za zunanje zadeve Belgije Hadjo Lahbib, s katero sta govorili o belgijskem predsedovanju Svetu EU, podpisu Ljubljansko – haaške konvencije, feministični zunanji politiki, članstvu Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) ter o drugih aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Slovenija in Belgija sta podobno misleči evropski državi, ki se zavzemata za močnejšo in odpornejšo Evropo. “Kot veliko zagovornico pomena evropskega povezovanja in enotnosti ter demokratičnih vrednot, kot sta vladavina prava in spoštovanje človekovih pravic, me izjemno veseli, da so ravno te teme v ospredju belgijskega predsedovanja. To so hkrati tudi teme, ki so izjemno blizu Sloveniji in slovenski zunanji politiki. Slovenija in Belgija sta močni zaveznici, v okviru EU pa smo del jedra, ki bo vedno na strani pravil in pravne države,” je v pogovoru poudarila ministrica Fajon. Ministrica Fajon je hkrati izrazila podporo prioritetam belgijskega predsedstva Svetu EU, ki poteka pod sloganom "zaščititi, okrepiti, pripraviti" ter poudarila pripravljenost Slovenije pri uresničevanju belgijskega programa predsedovanja. Pri tem je še izrazila upanje, da se bo v času belgijskega predsedovanja okrepilo sodelovanje z državami Zahodnega Balkana in spomnila na pomembno sporočilo tako imenovane i. 'Blejske zaveze'. 

Slovenija in Belgija sta okrepili dobre prijateljske odnose tudi v več kot desetih letih sodelovanja v jedrni skupini držav pobude o medsedobjni pravni pomoči in izročitvah (angleško Mutual Legal Assistance and Extradition - MLA). Kot rezultat tega je maja 2023 v Ljubljani potekala diplomatska konferenca, na kateri je sodelovalo 53 držav podpornic, in kjer je bila sprejeta Ljubljansko – haaška konvencija, ki omogoča boljše mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Ob tej priložnosti se je ministrica Fajon zahvalila Belgiji, ki je prevzela nalogo depozitarja konvencije, in poudarila, da si želi, da bi 14. in 15. februarja 2024, ko bosta obe ministrici v Haagu podpisali konvencijo, temu sledilo čim več držav. 

Glede aktualnih razmer na Bližnjem vzhodu sta se ministrici zavzeli za čim prejšnjo vzpostavitev premirja in zaščito civilistov. Slovenija in Belgija sta tudi odločni podpornici Meddržavnega sodišča in v primeru južnoafriške tožbe vse strani pozivata k spoštovanju odločitev le-tega. Glede Ukrajine sta potrdili jasno stališče, in sicer, da je treba Ukrajini pomagati, dokler bo to potrebno. 

Državi sta zavezani tudi feministični zunanji politiki in delita številne poglede na aktualne mednarodne teme, kot so razmere na Bližnjem vzhodu in vojna v Ukrajini. "Veseli me, da Slovenija in Belgija posebno pozornost namenjata opolnomočenju žensk in deklic v svetu. Glede na to, da je to ena od prioritet belgijskega predsedovanja Svetu EU ter članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN menim, da je tu veliko priložnosti za okrepitev sodelovanja in vključitev te izjemno pomembe teme v vse politike EU ter širše, na multilateralni ravni," je povedala ministrica Fajon. Pri tem je dodala, da je polna in enaka participacija žensk in moških ključna v prizadevanjih za mir, stabilnost in trajnostni razvoj.