Skoči do osrednje vsebine

Slovenija v Varnostnem svetu Združenih narodov o Gazi: Vsi smo zavezani mednarodnemu pravu

V odprti razpravi v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) o odredbi Meddržavnega sodišča o začasnih ukrepih je Slovenija pozvala k njihovim hitrim in celovitim izvajanjem, izrazila podporo delu sodišča in poudarila nepogrešljivo vlogo Agencije Združenih narodov za palestinske begunce v tej krizi.

Varnostni svet Združenih narodov je sklical odprto razpravo o razmerah na Bližnjem vzhodu, vključno s palestinskim vprašanjem, potem, ko je Meddržavno sodišče 26. januarja v postopku Južne Afrike proti Izraelu naložilo izvedbo ukrepov v njegovi moči, da prepreči genocid.

Na srečanju smo izrazili neomajno zavezanost mednarodnemu pravu, vključno s spoštovanjem in izpolnjevanjem odločitev mednarodnih sodišč in razsodišč. "Slovenija pozdravlja odredbo Meddržavnega sodišča (angleško International Court of Justice - ICJ) v postopku Južne Afrike proti Izraelu o začasnih ukrepih. Odredbe ICJ so dokončne in zavezujoče, zato pričakujemo njihovo hitro in celovito izvajanje ter k temu pozivamo," je v nagovoru v dvorani Varnostnega sveta poudaril predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov (ZN), veleposlanik Samuel Žbogar.

Ponovno je pozval k takojšnji izpustitvi talcev, ki jih zadržujejo v Gazi, in naj se Mednarodnemu odboru Rdečega križa zagotovi dostop do talcev.

"Slovenija je vedno in bo še naprej odločno zagovarjala mednarodno pravo. Spoštovanje mednarodnega prava in trden mednarodnopravni sistem sta najboljši zagotovili za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti," je dodal.

Razmere v Gazi so katastrofalne, naš humanitarni odziv za pomoč ljudem na zasedem palestinskem ozemlju pa je odvisen od ustreznega delovanja in financiranja Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA), ki že vse od ustanovitve leta 1949 predstavlja rešilno bilko za milijone Palestincev na različnih področjih zagotavljanja pomoči: izobraževanje, zdravstveno varstvo, finančna in druga pomoč ter socialne storitve, infrastruktura in izboljšanje razmer v begunskih taboriščih, mikrofinanciranje in nujna pomoč, kar poteka tudi v času oboroženih spopadov. Delo, ki ga UNRWA opravlja v Gazi, je nenadomestljivo. "Njeno delovanje v Gazi v naslednjih tednih in mesecih je ključnega pomena za izvajanje odredbe ICJ o začasnih ukrepih," je povedal veleposlanik Žbogar. 

Zgroženi smo nad obtožbami o vpletenosti nekaterih uslužbencev UNRWA v grozljivi napad Hamasa 7. oktobra. Slovenija pozdravlja hiter odziv generalnega sekretarja in generalnega komisarja UNRWA, ki sta uvedla notranje in neodvisne preiskave. Obtožbe je treba ustrezno obravnavati in pričakujemo, da bodo rezultati preiskav kmalu znani.

V zvezi s težkimi razmerami v Gazi je veleposlanik Žbogar ponovno poudaril stališče Slovenije, ki poziva k takojšnjemu premirju, da se prepreči nadaljnje trpljenje ljudi v regiji. Kot je prejšnji teden v tej dvorani povedala podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, je treba nujno zagotoviti neoviran dostop za dostavo humanitarne pomoči, čimprejšnjo vrnitev talcev in pripraviti načrt za politično rešitev, rešitev dveh držav. Potrebujemo takojšnje premirje. Potrebujemo ga zdaj.

Celotna izjava v angleškem jeziku.