Skoči do osrednje vsebine

O vlogi jedrske energije v energetski politiki ter korakih glede JEK2 dosežen pomemben konsenz

Vprašanji energetske samooskrbe Slovenije in dolgoročne rabe jedrske energije zahtevata najširši nacionalni in politični konsenz.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je zato danes srečal s predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar, predsednico Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urško Klakočar Zupančič, predsednikom Državnega sveta Markom Lotričem, predsedniki parlamentarnih strank ter poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po srečanju izrazil zadovoljstvo, da je bil danes o dolgoročni energetski politiki v Sloveniji in predvsem o vlogi jedrske energije v tej energetski politiki dosežen konsenz: “Vsi smo se strinjali, da pot do brezogljične prihodnosti temelji na dveh virih - na obnovljivih virih električne energije in na jedrski energiji.”

“Enotni smo tudi, da nadaljujemo s koraki za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem,” je povedal premier in dodal, da gre za izjemno pomemben projekt za prihodnost Slovenije, zato je pomembno najti politični konsenz in ne tekmovati.

Politične stranke bodo skupaj iskale rešitve, ki se nanašajo na pripravo ustreznih pravnih podlag, tudi zakonodajnih, da bi projekt drugega bloka jedrske elektrarne Krško pospešili. “V mislih imam predvsem prostorsko zakonodajo, ki danes na nek način najbolj zavlačuje podobne projekte,” je povedal premier.

Poudaril je, da vse politične stranke podpirajo referendum, ki bi ga izpeljali še v letošnjem letu: “Zaenkrat se nagibamo, da bi bil referendum v drugi polovici leta, končnega datuma še ni. Tudi o tem vprašanju se bomo še pogovarjali,” je dejal predsednik vlade in dodal, da bomo na referendumu odločali, ali želimo, da jedrska energija ostane del prihodnosti Slovenije in ali ima izgradnja drugega bloka podporo ljudi.

“Eden od razlogov, zakaj je smiselno izpeljati referendum v tem letu, je, da s tem omogočimo pospešitev določenih postopkov, predvsem umeščanja v prostor,” je poudaril premier. Prav tako pa potrditev na posvetovalnem referendumu daje zeleno luč investitorju, da nadaljuje z vsemi pripravljalnimi aktivnostmi pred dokončno investicijsko odločitvijo, ki je predvidena v letu 2027 oziroma 2028. Investitor bo moral namreč v pripravljalne aktivnosti vložiti več kot 100 milijonov sredstev.

Na današnjem srečanju so se dogovorili tudi, da bodo politične stranke skupaj definirale referendumsko vprašanje: “Po mojem mnenju obstaja iskrena pripravljenost vseh petih parlamentarnih strank, da najdejo vprašanje, o katerem se bomo strinjali,” je dejal premier.

Decembra se je zaključila široka javna razprava o Resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. V kratkem bo vlada potrdila Resolucijo, ki bo, po potrditvi v Državnem zboru, temelj za oblikovanje referendumskega vprašanja. “Na podlagi tega bo razpisan posvetovalni referendum. Verjamem, da se bo vseh pet parlamentarnih strank podpisalo pod to pobudo in v kampanji zastopalo pozitivno stališče do jedrske energije,” je zaključil dr. Golob.