Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marko Štucin opravil politične konzultacije v Varšavi

Državni sekretar Marko Štucin se je v okviru konzultacij v Varšavi srečal s poljskim ministrom za EU Adamom Szłapko in državnim sekretarjem na zunanjem ministrstvu Andrzejem Szejno ter vodjo Urada za mednarodno politiko v Uradu predsednika Republike Poljske Mieszkom Pawlakom. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi med državama ter aktualne evropske in mednarodne teme.
Štucin in Szlapka med hojo po stopnicah, v ozadju njuni sodelavci

Državni sekretar Marko Štucin na političnih konzultacijah s poljskim ministrom za EU Adamom Szlapko | Avtor: Krystian Maj, KPRM

1 / 2

Sogovorniki so potrdili tesne in prijateljske odnose med državama ter se zavzeli za nadaljnje poglabljanje političnega in gospodarskega sodelovanja ter krepitev dinamike stikov med državama.

Izmenjali so si stališča o aktualnih vprašanjih v okviru EU, s poudarkom na širitvi in notranjih reformah EU ter vladavini prava. Državni sekretar Štucin je poudaril, da morajo razprave o notranjih reformah EU potekati vzporedno s procesom širitve EU, s čimer so se strinjali tudi sogovorniki. Izpostavljen je bil pomen spoštovanja pravne države in vladavine prava kot ene od temeljnih vrednot Unije.

V pogovorih o aktualnih mednarodnih temah so vsi poudarili potrebo tako za nadaljnjo pomoč Ukrajini kot tudi za pomoč pri napredku v regiji Zahodnega Balkana. V kontekstu strateškega pomena in geopolitične nujnosti nadaljevanja širitvenega procesa je državni sekretar Štucin menil, da je za verodostojnost Unije treba posebno pozornost nameniti tudi regiji Zahodnega Balkana ter se zavzel za začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Glede razmer na Bližnjem vzhodu so sogovorniki izrazili zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami v Gazi in izpostavili potrebo po zaščiti civilistov.

V okviru obiska v Varšavi se je državni sekretar Štucin srečal tudi z državno podsekretarko na ministrstvu za zunanje zadeve Poljske Henryko Mościcko-Dendys.