Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na medvladni konferenci spodbudil k aktivni podpori Črni gori

Državni sekretar Marko Štucin se je ob robu Sveta za splošne zadeve EU udeležil medvladne konference s Črno goro, na kateri so udeleženci obravnavali aktualno stanje pristopnega procesa, predlagane pa so bile tudi politične usmeritve za prihodnje delo. Konferenca pomeni priznanje za dosežene rezultate Črne gore in predstavlja spodbudo za nadaljevanje reform s poudarkom na vladavini prava.
Državni sekretar Marko Štucin v pogovoru z ministric, dvorana

Državni sekretar Marko Štucin na medvladni konferenci o Črni gori | Avtor: EU

1 / 2

Črna gora je v procesu približevanja EU odprla vsa pogajalska poglavja (33), od katerih so bila tri začasno zaprta. Ključna kratkoročna naloga je izpolnitev začasnih meril v Poglavjih 23 in 24, kar ji bo omogočilo začetek zapiranja ostalih pogajalskih poglavij.

Državni sekretar Štucin je v nastopu pozdravil napredek, ki ga je Črna gora naredila v kratkem času po imenovanju nove vlade, posebej sobotno izvolitev Vrhovnega državnega tožilca v črnogorskem parlamentu in prejšnja pomembna imenovanja v pravosodni veji oblasti. Spodbudil je Evropsko komisijo k aktivni podpori Črni gori, kar bi tej državi v prihodnjih mesecih omogočilo hiter napredek na evropski poti. V zaključku je poudaril, "da napredek Črne gore na njeni evropski poti ni pomemben le za njene državljane, temveč predstavlja pozitiven signal in spodbudo za vse države Zahodnega Balkana, hkrati pa dokazuje zavezanost EU širitvenem procesu".